САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Уторак, 12 Септембар 2017 |

Социјалnо-економски савет Републике Србије је на својој 71. редовној седници, одржаној 12. септембра 2017. године, консезусом донео одлуку о повећању минималне цене рада за 2018. годину за 10% на износ од 143,00 динара по радном часу без пореза и доприноса.

Социјални партнери су се сагласили о постојању потребе за повећањем минималне цене рада, а уважањем аргумената свих страна дошло се до усаглашавања њеног износа, који је између заједничког предлог Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност од 154,00 динара и 139,00 динара колико је предлага Унија послодаваца Србије.

Министар финансија, Душан Вујовић је обећао да ће инсистирати на фискалној неутралности одлуке по буџет Републике Србије. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је: "Влада од 2014 ради напорно, резултат видимо данас. Поверење које постоји између синдиката, Уније послодаваца и Владе Републике Србије улива поверење да ће нашим грађанима и грађанкама бити боље. Настављамо даље, јер нам је задатак да изградимо модерну и богату Србију".

Социјално-економски савет Републике Србије је после неколико година, у којима је одлуку о износу минималне цене рада доносила Влада Републике Србије, донео одлуку о њеном повећању усаглашавањем аргумената свих социјалних партнера, што је значајно и за јачање социјалног дијалога у Републици Србији.