OБЕЛЕЖАВАЊЕ 103. ГОДИШЊИЦЕ ОД СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДСКОЈ ТВРЂАВИ У РУМУНИЈИ

Понедељак, 15 Октобар 2018 |

В.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић предводиће 16. октобра 2018. године у 11.00 часова (по источноевропском времену) комеморативну свечаност у оквиру Арадске тврђаве у граду Араду. Такође венци ће бити положени код спомен обележја на градском гробљу „Поменирeа“ у Араду поводом обележавања 103. годишњице од страдања српских интернираца у логору у Араду у Румунији.

 

У част страдалих церемонији ће присуствовати и делегација Министарства одбране и Војске Србије, генерални конзул Амбасаде Србије у Темишвару, кадети Војне академије из Београда, студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, званичници Републике Румуније као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Истог дана предвиђено је полагање венаца на Споменик страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату на централном градском гробљу у Темишвару.

 

 

У раздобљу Првог светског рата на територији румунског града Арада, прецизније у оквирима Арадске тврђаве, постојао је Аустро-угарски логор за интернирце у коме је било заточено више хиљада лица српског порекла. Током четири ратне године, према расположивим подацима страдало је њих 4317.

 

    Сахрањивање страдалих вршено је на две локације:

у непосредној близини саме тврђаве, на обали реке Мориш и

на арадском градском гробљу „Помениреа“;

 

Локалитет у непосредној близини тврђаве није обележен и претпоставља се да је ту покопан највећи број страдалих.

На Арадском градског гробљу „Помениреа“ 1932. године подигнут је скромни камени споменик изнад костурнице у којој је сахрањен мањи број страдалих.

 

Залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Генералног конзулата у Темишвару, румунска страна извршила је 2006. године неопходне радове на уређењу споменика и костурнице на арадском градском гробљу „Помениреа“ те се садашње стање може сматрати у потпуности задовољавајућим.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од тада, посредством Генералног конзулата у Темишвару, измирује трошкове редовног одржавања тог војног меморијала.