Aa

Aa

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће церемонију поводом обележавања државног празника Дана победе над фашизмом у Другом светском рату у среду, 9. маја 2018. године у 11.30 часова на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Министар ће уз пуне државне и војне почасти положити венац и одати почаст на главном постаменту Гробља ослободилаца Београда и на Споменику палим црвеноармејцима у оквиру истог спомен-комплекса.

Поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце ће положити делегација Министарства одбране, представници Града Београда, Републичког одбора Субнор-а Србије као и амбасадори Руске Федерације, Републике Белорусије, Републике Азербејџан и Украјине.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти биће интонирана химна Републике Србије као и химне поменутих земаља.

 

Истог дана, у 13.30 часова код Споменика палим совјетским ратним ветеранима на Авали биће положени венци и одата почаст погинулим совјетским ветеранима.

Венце ће положити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, делегација Министарства одбране, Града Београда, СУБНОР-а Србије као и удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачих ратова Србије.

 

Такође, 9. маја 2018. године у 20 часова у Народном позоришту у Београду биће одржана свечана академија поводом обележавања државног празника.

 

На почетку свечане академије, која ће бити емитована на Другом програму РТС-а, обратиће се министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Учесници свечане академије су певачица Јелена Томашевић, оперски певач – првак у Сарајеву, Марко Калајановић, првакиња Народног позоришта у Београду Ивана Жигон, глумац Народног позоришта у Београду Небојша Кундачина и плесна група „Ла луна“.

 

Академији ће присуствовати представници Владе Републике Србије, изасланици председника Републике, представници Народне скупштине, Војске Србије, Српске православне цркве, велики број представника Дипломатског кора, невладиних организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.    

 

Традиционално, поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату дипломатски представници Републике Србије положиће венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и других држава.

 

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату биће традиционално обележен образовним активностима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Републике Србије.