Дијалогом до бољег положаја радника

Среда, 02 Мај 2018 |

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да се социјални дијалог води континуирано, да постоји добра и континуирана социјално-економска конекција државе и радника, радника и послодаваца.

 

Ђорђевић је додао и да су радници незадовољни својим материјалним положајем и да су њихови захтеви оправдани јер, како каже, увек може боље.

 

"Захтеви су оправдани, јер увек може боље и плате увек треба да буду веће, али треба да се крећу у складу са могућношћу државе. Ипак радници, са друге стране, виде да се ми не задужујемо. Знају да се плате и пензије могу повећати када направимо пресек и када видимо стање финансија", наводи Ђорђевић и додаје да је добро да грађани виде да се држава не задужује да би нешто исплаћивала.

 

"Добро је кад постоји једна транспарентност и када и грађани виде у каквом положају је држава била. Виде да се ми не задужујемо да би нешто исплаћивали, већ да све радимо из неких реалних прихода и да то на један транспарентан начин желимо да поделимо, за повећање плата и пензија, а и са друге стране да улажемо у нашу земљу јер дуго година ништа се није улагало. Потребна нам је нова инфраструктура да бисмо довели нове стране инвеститоре", наводи министар.

Ђорђевић је рекао да су се неки проблеми у прошлости решавали штрајковима и протестима, а сада разговором.

 

У припреми нови закони

Осврћући се на Закона о штрајку, Ђорђевић је навео и да ће минимални процес рада по новом закону бити утврђен по колективном уговору или у неким случајевима по закону, док је то до сада радио послодавац.

 

"Знаће се минимални обим рада који треба да буде утврђен, да не би давали машти на вољу, да послодавци од случаја до случаја регулишу сами колики је минимални обим рада", рекао је министар.

 

Истиче да је до краја године планирано још доста закона који за сврху имају да побољшају пословање, положај радника и обезбеде "чистију ситуацију" када је у питању однос држава-послодавац и држава-синдикати.

 

У израду Закона о штрајку били су укључени пословни партнери – и синдикати и послодавци. Како каже Ђорђевић, одлучио се за јавну расправу и нада се да ће до краја године закон бити усвојен, али да ће на крају јавне расправе поново сести са синдикатима и послодавцима како би разговарали.

 

По питању Закона о сезонским пословима, Ђорђевић наводи да је главна критика да је у сезонске послове укључена превелика администрација.

 

"Пошто се овде ради о сезонским радницима, од којих неки раде и само један дан, претерана администрација би довела до тога да би се више бавили администрацијом него сезонским радом. Жеља је била да послодавац не може да иде преко онога што му закон дозвољава, дужан је да обавести сезонског радника о његовим правима која не смеју да буду угрожена више од онога што закон дозвољава. Могу да буду мања, што је усмени договор, а сезонски радник има право да после тога тражи написмено", закључио је министар.