Aa

Aa

Прете ми због Чумета - Интервју министра Вулина (дневне новине Информер)

Прете ми због Чумета - Интервју министра Вулина (дневне новине Информер)

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин тврди да му моћници прете да ће доживети жестоки медијски линч уколико настави истрагу о инвалидској пензији Љубише Бухе Чумета! У разговору за Информер Вулин поручује да га ништа неће спречити да утврди ко је све годинама уназад нелегално узимао новац из државне касе.

- Очигледно постоји страх, велики страх од резултата те истраге...Одмах по покретању истраге добио сам бројне озбиљне поруке да на све то заборавим. Упозорен сам да ћу бити изложен медијским нападима у да ћу се врло брзо покајати...

Ко вам је претио?

- Није важно ко је упутио претње. Не могу да откривам имена, јер ја то не могу да докажем. Нису то људи из Владе, већ моћници, људи из разних сфера друштвеног живота који су блиски са Чуметом. Неки политичари су ме, на пример, питали зашто се свађам са 320.000 људи, а неки зашто мора баш сведок сарадник да буде предмет истраге, јер он је учинио много за ову државу...Сви они почну добронамерно, а онда наставе са оним: Гледаћеш себе на телевизији, читаћеш о себи свашта у новинама, није ти то баш паметно.

Јесте ли се уплашили?

- Не, напротив! Сада је ова истрага мој лични терет и одговорност. Желим да они који с право и у складу са законом користе инвалиднине моги и даље мирно да их користе, а они који то не чине да схвате да је јако опасно играти се с џавом.

Да ли је могуће да држава до сада ништа није знала о сумљивој Бухиној пензији?

- Држава је сасвим сигурно знала за Чуметову пензију, али то никога није занимало и нико није хтео да извлачи никакве закључке. Пазите, могуће је и да је он из оправданих разлога пре 21 годину добио то право...

Али ако је Чуметова дијагноза права, онда је питање како је он могао да постане сведок сарадник?

- Не само то. Поставља се питање како је могуће да неко с дијагнозом параноидне психозе добије чак и возачку дозволу? Поставља се питање зашто држава није поступала у складу са сопственим законом?! Врло је, такође, занимљиво и то што је Информер остао потпуно усамљен у писању о Бухи и да је овај случај изазвао тако мали одзив у медијима. Неће бити да инвалидска пензија Љубише Бухе није интересантна тема?!

Да ли ћете истражити и случај Дaнице Драшковић?

- Под истрагом су, по истом принципу као и Љубиша Буха и госпођа Драшковић и свих 320.000 инвалидских пензија које су додељење. Тренутно радимо тријажу свих решења. Наравно, нећемо позивати оне особе код којих је јасно да имају одређени инвалидитет, али ће зато сви сумљиви морати да изађу пред комисију коју чине чланови Фонда ПИО и Министарства здравља.

Има ли још јавних личности који су под истрагом?

- Нисам упућен у то, али и да знам, не бих смео ништа да кажем због заштите података о личности. Не брините, ускоро ћемо изаћи са свим подацима.

Када ће бити то ускоро?

- Средином октобра биће објављени први резултати за проценат оних случајева које смо прегледали. Највише бих волео да тада изађемо и кажемо да су све пензије чисте, али се бојим да неће бити тако...Тражићу од државе да пронађе начин да се обештети, да се врати у буџет сав новац које су те особе нерегуларно примиле. Законски неможемо да тражимо тај новац назад, али желим да ми држава обезбеди механизам да то могу да захтевам. Биће последица за све оне који су учествовали у томе, од прималаца инвалидске пензије до оних који су то потписали.

Трговина бебама мора да се реши

Да ли ћете испитати случајеве трговине бебама?

- За сада истражујемо случај Анрдеса Олсена из Данске, о коме сте ви писали. Послали смо надлежне инспекторе у Центар за социјални рад у Суботици да провере документацију. Још не знам како ћемо детектовати остале случајеве, али дајте прво да решимо овај конкретан.