Arhiva - februar 2014.

28. februar 2014.

“Retke bolesti-stanje 2014 ”

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije(NORBS)-i ove godine je obeležila Međunarodni dan retkih bolesti pod sloganom “Udružimo se za bolju negu ”, koja je posvećena poboljšanju nege osoba obolelih od retkih bolesti.

Panel diskusija pod nazivom “ Retke bolesti-stanje 2014 ” je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 “Retke bolesti-stanje 2014 ”

                                                                            foto: M. Miškov

Učesnici diskusije Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja,dr Zoran Vlahović RFZO, Muhedin Fijuljanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i predsednica i izvršni direktor NORBS-Marija Joldić i Davor Duboka razgovarali su o problemima sa kojima se suočavaju oboleli od retkih bolesti u našoj zemlji, kao i o problemima sa kojima se suočavaju njihovi roditelji i staratelji, u cilju unapređenja uslova dijagnostikovanja, lečenja i ostvarivanja prava na pomoć i potrebnu negu.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Brankica Janković istakla je da je u proteklom periodu snažno podržavan razvoj usluga socijalne zaštite u zajednici, kao i činjenicu da Zakon prepoznaje grupe usluga.

Neke od njih, od značaja su za osobe obolele od retkih bolesti , a posebno se ističu ,dnevne usluge u zajednici, kao što su dnevni boravak, pomoć u kući, zatim usluge podrške za samostalan život, kao što je stanovanje uz podršku, personalna asistencija, obuka za samostalni život i druge vrste podrške neophodne za aktivno učešće korisnika u društvu.

Državni sekretar Brankica Janković takođe je istakla da se usluge socijalne zaštite pružaju u 138 gradova i opština što je veliki uspeh u odnosu na stanje od pre desetak godina, a da se usluge dnevnog boravka, pomoći u kući i predaha, kao grupa usluga podrške za decu i mlade i njihove porodice, pružaju u 94 lokalne samouprave.

 “Retke bolesti-stanje 2014 ”

                                                                            foto: M. Miškov

“Podsećam da, unazad više od deset godina, Ministarstvo ulaže velike napore da unapredi kvalitet života dece koja ne mogu da rastu u svojim biološkim porodicama. Više od 7.500 dece i mladih odvojeno je od svojih roditelja: 80 odsto njih smešteno je u hraniteljskim porodicama, a preostalih 20 odsto u ustanovama socijalne zaštite. Inače, Srbija spada u zemlje sa najnižom stopom institucionalizacije u Evropi. U periodu od 2000. do 2011. godine, ukupan broj dece i mladih smeštenih u ustanovama socijalne zaštite smanjio se za skoro polovinu. Najveće smanjenje ostvareno je u uzrasnoj grupi do tri godine – 81 odsto. Prioritet su nam i dalje razvoj hraniteljskog smeštaja i razvoj usluga u zajednici za decu i njihove porodice. “

“Kada govorimo o materijalnoj podršci, kod ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć, zakon obezbeđuje posebne uslove za roditelje koji se sami staraju o svom detetu sa smetnjama u razvoju tako da ne mogu da budu radno angažovani, kao i izuzetke pod kojima se pravo priznaje samo članu porodice nesposobnom za rad u situaciji u kojoj cela porodica ne ostvaruje zakonom propisane uslove. Takođe, kod uvećane novčane socijalne pomoći predviđeno je uvećanje od 20% za članove porodice koji su nesposobni za rad. Trenutno, 106.000 porodica ili 270.000 lica koristi pravo na novčanu socijalnu pomoć”.

Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica i uvećani dodatak koristi ukupno skoro 52.000 korisnika, od čega 2/3 ili preko 34.000 lica koristi uvećani dodatak. Pravo na posebnu novčanunaknadu ostvarilo je do sada 422 roditelja koji su se posvetili nezi svoje obolele ili dece sa smetnjama u razvoju.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike svake godine sprovede nekoliko konkursa za podršku uspostavljanju, odnosno održivosti postojećih usluga socijalne zaštite u zajednici, bilo da su konkursi namenjeni lokalnim samoupravama ili udruženjima. U proseku, ukupno godišnje izdvoji se preko 240 miliona dinara bespovratnih sredstava, prosečno po projektu – oko 1,5miliona dinara.

Državni sekretar Brankica Janković, na kraju svog izlaganja, posebno je istakla da je ono što nas očekuje u narednom periodu, svakako nastavak započetih procesa, posebno onih koji su dali dobre rezultate u unapređenju položaja korisnika kroz njihovu inkluziju u zajednicu.

''Pojačaćemo aktivnosti na uvođenju kvaliteta pruženih usluga i kontrolnoj funkciji ministarstva, a posebno ćemo se fokusirati na obezbeđivanje obuka za zaposlene, kako bi se ojačale njihove kompetencije u direktnom radu.’’

“ Svi skupa, kroz sinhronizovanu multisektorsku podršku, moramo da dopremo do porodica kojima je podrška najpotrebnija, a to možemo samo zajedno!”

25. februar 2014.

Konferencija o problemima zasnivanja porodice, trudnoći,
porođaju i materinstvu

U svečanoj sali hotela Metropol održana je konferncija o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu, časopisa Moja Beba.

 Konferencija o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu

Konferenciji je prisustvovao veliki broj gostiju, učesnika i panelista a diskutovalo se na temu problema zasnivanja porodice, steriliteta, održavanja trudnoće, kao i samog položaja trudnica i porodilja u našoj zemlji, problemima sa kojima se one suočavaju prilikom porodiljskog odsustva sa posla,kao i lošeg tretmana od strane nesavesnih poslodavaca.

Konferenciju je, kao prvi panelista, otvorila Državna sekretarka Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković koja je u svom uvodnom izlaganju napomenula da čak 300.000 parova u Srbiji ima problem sa zasnivanjem porodice, i ukazala na problem opadanja nataliteta, kao i na činjenicu da prosečna starost stanovnika naše zemlje iznosi čak 42,2 godine.

U nastavku svog izlaganja, Državna sekretarka Brankica Janković takođe je napomenula da bi roditelji koji imaju više od dvoje dece trebalo da imaju prednost pri zapošljavanju, kao i da sve porodilje kojima preti otkaz umesto zasluženog porodiljskog odsustva, treba da reagju tako što će takve slučajeve prijaviti Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike.

 Konferencija o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu

Državna sekretarka Brankica Janković, takođe je ukazala na zloupotrebe porodiljskog odsustva, i apelovala na prestanak istih.

Učestvujući u diskusiji i odgovarajući na pitanja publike, Državna sekretarka Brankica Janković posebno je istakla da se moraju preduzeti sve potrebne mere kako bi došlo do porasta nataliteta u našoj zemlji, ko i sve potrebene mere koje će omogućiti budućim roditeljima da ostvare sva svoja prava, podsetivši da su deca najveće bogatstvo jednog društva.

25. februar 2014.

56. rođendan Prihvatilišta za decu

Prihvatilište za decu već dugi niz godina funkcioniše kao ustanova koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima cu žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, kao i deca ulice.

Ukupan broj dece koji godišnje prođe kroz prihvatilište iznosi oko 600, dok je u prethodnih 55 godina zbrinuto preko 70.000 dece.

 56. rođendan Prihvatilišta za decu

Proslava 56. rođendana Prihvatilišta za decu održana je u utorak 25. februara u zadužbini Ilije Kolarca.

Proslavi su prisustvovale brojne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, sporta, a ispred Ministarstva Rada Zapošljavanja i Socijalne Politike prisutnima se obratila Državna sekretarka Brankica Janković.

 56. rođendan Prihvatilišta za decu

U svom obraćanju, Državna sekretarka Brankica Janković istakla je izuzetan trud i zalaganje, svih zaposlenih u Prihvatilištu za decu, kao i sjajne rezultate tog rada poželevši svim zaposlenima u Prihvatilištu da u budućnosti imaju “što manje posla”.

Državna sekretarka Brankica Janković, takođe je skrenula pažnju na uslove u kojima Prihvatilište obavlja svoju delatnost, kao i na činjenicu da su prostorije Prihvatilišta koje su se do 1998 godine nalazile u Zvečanskoj br. 52 nekada obuhvatale površinu od1.130 m2, dok današnje prostorije obuhvataju površinu od samo 250 m2 kao i to da raspolažu kapacitetom od samo 16 kreveta, ukazavši na neophodnost premeštanja prihvatilišta u kuću minimalne površine od 500 m2 sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta.

 56. rođendan Prihvatilišta za decu

Na kraju svog obraćanja Državna sekretarka Brankica Janković izrazila je svoje zadovoljstvo akcijom Pobedi za decu Prihvatilišta čiji je cilj prikupljanje novčanih sredstava za preseljenje, odnosno izgradnju novih, funkcionalnijih prostorija, kao i akcijom Čuvarkućica koja ima za cilj da animira mrežu spoljašnjih saradnika kako bi Prihvatilište konačno postalo posebno samostalna institucija na odgovarajućoj lokaciji, kao i značaj zajedništva pri ostvarivanju zadatog cilja, podsetivši da smo “svi mi anđeli sa jednim krilom koji mogu poleteti samo ako su zagrljeni!”

21. februar 2014.

Inovativne mere usmerene ka uključivanjurazličitih ranjivih
grupa na tržište rada

Tvining projekat „Priprema institucija tržišta rada Republike Srbije za Evropsku strategiju zapošljavanja”, koji se sprovodi od maja 2012. godine i ulazi u svoju završnu fazu, ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta nosilaca poslova politike zapošljavanja u Srbiji, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, kroz jačanje kapaciteta u oblasti Evropske strategije zapošljavanja, usklađivanje propisa u oblasti zapošljavanja sa pravnim tekovinama Evropske unije, kroz davanje preporuka i jačanje kapaciteta za dijalog sa Evropskom unijom na temu Programa reformi u oblasti zapošljavanja i socijalne politike.

Posebna pažnja tokom trajanja projekta posvećena je ostvarivanju cilja projekta da doprinese decentralizaciji politike zapošljavanja kroz jačanje kapaciteta lokalnih saveta za zapošljavanje za kreiranje i realizaciju politike zapošljavanja u skladu sa situacijom na lokalnom tržištu rada.

Projekat se finansira iz evropskih IPA fondova, a realizuje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sa parterima iz Evropske unije – Ministarstvom rada, zapošljavanja, stručnog usavršavanja i socijalnog dijaloga Republike Francuske i Nacionalnom službom Republike Francuske, Ministarstvom rada, porodice i socijalne politike Republike Rumunije i Nacionalnom službom za zapošljavanje Kraljevine Švedske.

U prethodnom periodu eksperti iz država članica EU – partnera na projektu (Francuske, Švedske i Rumunije) sproveli su niz aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih saveta za zapošljavanje, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Ove aktivnosti obuhvatale su pružanje obuka u vezi sa tumačenjem i upotrebom informacija o situaciji na tržištu rada, ciklusom politike zapošljavanja i metodama za planiranje mera u oblasti zapošljavanja, promovisanje klastera lokalnih saveta za zapošljavanje, pružanje podrške pri pripremi lokalnih akcionih planova zapošljavanja, koji su u skladu sa nacionalnim akcionim planom zapošljavanja i specifičnim karakteristikama lokalnih tržišta rada.

Dana 21. februara 2014. godine u Beogradu je održan seminar na temu „Inovativne mere usmerene ka uključivanju različitih ranjivih grupa na tržište rada”, sa ciljem pružanja pomoći Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i svim drugim zainteresovanim stranama – učesnicima u kreiranju i sprovođenju politike zapošljavanja, u definisanju preporuka za uvođenje novih i inovativnih mera koje se upotrebljavaju u oblasti politike zapošljavanja u zemljama članicama Evropske unije, a koje se mogu uvesti u nacionalnu politiku. Eksperti iz Francuske, Švedske i Rumunije predstaviće primere najboljih praksi aktivne politike zapošljavanja u svojim zemljama, u vezi sa inovativnim merama koje su usmerene ka uključivanju različitih ranjivih grupa na tržište rada.

20. februar 2014.

Održan seminar o rodnoj ravnopravnosti za sekretare/ke političkih
partija regiona Centralne i Južne Srbije

Drugi od ukupno pet seminara o rodnoj ravnopravnosti za sekretare i sekretarke političkih partija na lokalnom nivou održan je 18. i 19. februara 2014. godine u Vrnjačkoj Banji. Ovaj seminar bio je namenjen sekretarima i sekretarkama političkih partija iz regiona Centralne i Južne. Po završetku ovog seminara, 20. i 21. februara biće održan i seminar za predstavnike/ce političkih partija iz regiona Zapadne i Jugozapadne Srbije.

U skladu sa Nacionalnim akcionim planom za implementaciju Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti, jedan od prioriteta rada Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je povećanje učešća žena u procesima odlučivanja i ostvarivanje ravnopravne zastupljenosti žena na svim nivoima i u svim oblastima. Imajući u vidu da su političke partije jedna od ciljnih grupa, organizovan je seminar o rodnoj ravnopravnosti za sekretare/ke političkih stranaka na lokalnom nivou. Obuka za sekretare/ke političkih partija deo je aktivnosti koji finansijski pomaže kraljevina Švedska.

 Održan seminar o rodnoj ravnopravnosti za sekretare/ke političkih partija regiona Centralne i Južne Srbije

Otvaranju i radu ovog seminara prisustvovala je državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Nevenka Mihajlović koja je otvorila seminar i tom prilikom se obratila učesnicima i učesnicama.

„Ministarstvo i Uprava za rodnu ravnopravnost veoma su posvećeni pitanjima rodne ravnopravnosti, posebno na lokalnom nivou, jer se na tom nivou stvari zbilja i pokreću. Želimo da u praksi obezbedimo poštovanje svih dokumenata koje smo izradili i usvojili, a imamo izrađen celokupan zakonodavni i institucionalni okvir.“

„Posebno mi je drago što danas vidim predstavnike različitih partija, kako onih na vlasti, tako i opozicionih partija iz Centralne, Južne i Zapadne Srbije. Drago mi je da ste prepoznali važnost ovog seminara i hvala vam što ste u toku predizborne kampanje izdvojili svoje dragoceno vreme da dođete ovde i čujete nešto novo iz oblasti rodne ravnopravnosti. Tokom planiranja ciklusa seminara, mi smo imali i konsultativne sastanke sa rukovodstvom vaših partija i od njih smo dobili važne informacije za krojenje radionica u skladu sa vašim potrebama“, istakla je prilikom pozdravnog govora dr Nevenka Mihajlović.

 Održan seminar o rodnoj ravnopravnosti za sekretare/ke političkih partija regiona Centralne i Južne Srbije

Državna sekretarka je dodala da su sekretari i sekretarke za pitanje koje promovišemo veoma važni, kao i da će o tome biti reči tokom naredna dva dana. „Morate biti svesni velike uloge koju imate u partijama, jer vi na neposredan način radite sa članstvom svojih stranaka, vi ste svesni svih njihovih kvaliteta. Sigurna sam da će vam znanja koja ćete steći tokom ova dva dana pomoći da u budućnosti prepoznate i kapacitete vaših ženskih kadrova i da ih na jednak način kao i muškarce uključite u rad svih stranačkih organa, a potom i predstavničkih i izvršnih tela u lokalnim samoupravama. Pitanje ravnopravnosti muškaraca i žena je razvojno pitanje, to je princip koji podjednako koristi svima, jer složićete se da nemamo taj luksuz da ne uvažavamo potencijale polovine vašeg članstva, koju čine upravo žene.Očekujemo da tokom ova dva dana naučite da prepoznate rodnu nejednakost koja se javlja svuda i da potom u svakodnevnom radu radite na njenom otklanjanju. Recimo, ukoliko ste svesni da bi neka od vaših članica na bolji način od muškog kolege obavljala određenu funkciju, nemojte da oklevate već reagujte i utičite na to da prave osobe budu na pravim mestima.“

Nakon obuke održane u regionu Beograda sa okolinom, kao i dve obuke koje se održavaju za regione Centralne i Južne Srbije, a potom i Zapadne i Jugozapadne Srbije, biće organizovana još dva seminara i to za područje Vojvodine, kao i Istočne i Jugoistočne Srbije.

18. februar 2014.

Polaganje venaca i odavanje počasti na tri spomenika u
sklopu posete ministra odbrane Republike Azerbejdžan

U sklopu zvanične posete Republici Srbiji, ministar odbrane Republike Azerbejdžan general – pukovinik Zakir Hasanov 17. februara 2014. godine položio je vence i cveće na spomenike Hejdaru Alijevu, Miloradu Paviću i deci stradaloj u NATO agresiji tokom 1999. godine u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

 Polaganje venaca i odavanje počasti na tri spomenika u sklopu posete ministra odbrane Republike Azerbejdžan

Hejdar Alijev bio je prvi predsednik nezavisne Republike Azerbejdžan. Milorad Pavić bio je istaknuti srpski pisac koji je svetsku slavu stekao romanom „Hazarski rečnik“.

 Polaganje venaca i odavanje počasti na tri spomenika u sklopu posete ministra odbrane Republike Azerbejdžan

Spomenik deci nastradaloj tokom NATO agresije SR Jugoslavije 1999. godine, kada je oko 2.500 civila i više od 80 dece izgubilo život, snažna su antiratna poruka i protest protiv ubijanja nedužnih civila i dece u ratnim sukobima.

 Polaganje venaca i odavanje počasti na tri spomenika u sklopu posete ministra odbrane Republike Azerbejdžan

***********

Tašmajdanski park u Beogradu obnovljen je donacijom Azerbejdžana i otvoren 8. juna 2011. godine. Deo je kulturne misije Azerbejdžana da daje sredstva za obnavljanje parkova u drugim državama, kao što su parkovi u Bukureštu, Istanbulu i još nekim evropskim gradovima, u kojima se podižu spomenici prvom predsedniku te zemlje nakon sticanja nezavisnosti, inače ocu sadašnjeg predsednika Ilhama Alijeva. Spomenici Alijevu i Paviću visoki su oko tri metra i nalaze se na centralnoj stazi parka, a autor bronzanih skulptura je azerbejdžanski vajar Natig Alijev.

15. februar 2014.

Predsednik Vlade RS odao počast voždu Karađorđu

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić na sam dan praznika, 15. februara 2014. godine u 12.00 časova tradicionalno je položio venac Vlade Republike Srbije na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

 Predsednik Vlade RS odao počast voždu Karađorđu

Ceremonija polaganja venca Vlade Republike Srbije bila je obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje je, tom prilikom, odala počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

 Predsednik Vlade RS odao počast voždu Karađorđu

14. februar 2014.

Komemorativna svečanost povodom 99. godišnjice od smrti
dr Elizabet Ros i članica britanske misije

14. februara 2014. godine održano je komemorativno okupljanje povodom obeležavanja 99. godišnjice smrti dr Elizabet Ros i članica britanske misije. Komemoracija je održana na Varoškom groblju u Kragujevcu. U ime Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike venac je položio državni sekretar Negovan Stanković. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici ambasada Velike Britanije, Kanade i Australije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Srpskog lekarskog društva, Grada Kragujevca i mnogi drugi.

 Komemorativna svečanost povodom 99. godišnjice od smrti dr Elizabet Ros i članica britanske misije

Doktorka Elizabet Ros i njene koleginice su pored medicinske pomoći Srbiji za vreme epidemije tifusa dale i veliki doprinos procesu emancipacije žena, osvajanju građanskih i političkih sloboda. Tokom Prvog svetskog rata epidemija tifusa odnela je oko 200.000 života u Srbiji. Na spomeniku piše „Narodu ste srpskom darovale srce“. Iako su verovale da samo rade svoj posao zaista su pokazale da su prijateljstvo i poštovanje među ljudima ono što je najvrednije i najtrajnije.

 Komemorativna svečanost povodom 99. godišnjice od smrti dr Elizabet Ros i članica britanske misije

13. februar 2014.

Obeležavanje nacionalnog praznika Sretenje – Dan državnosti Srbije

Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije saopštava da će 14. februara 2014. godine u 16.00 časova sa Savske terase Beogradske, Kalemegdanske tvrđave, povodom obeležavanja nacionalnog praznika, uz najviše državne i vojne počasti biti izvršena počasna artiljerijska paljba koja tradicionalno «najavljuje» praznik.

Takođe povodom obeležavanja nacionalnog praznika, u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji će biti realizovane tematske aktivnosti posvećene značajnim istorijskim događajima i ličnostima iz nacionalne istorije, a posebno Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu.

11. februar 2014.

113. godišnjice smrti kralja Milana

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja 113. godišnjice smrti kralja Milana 11. februara 2014. godine u 12.00 časova kraj vladarevog groba koji se nalazi u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

 113. godišnjice smrti kralja Milana

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Vence su takođe položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opština Irig, udruženja i građani.

 113. godišnjice smrti kralja Milana

10. februar 2014.

Eksplanatorni skrining za Poglavlje 19

Sastanak eksplanatornog skrininga za Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje održava se u Briselu od 10. do 12. februara 2014. godine. Predsednica Pregovaračke grupe 19 je Brankica Janković, državna sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, koje je nadležna institucija za vođenje pregovora u ovoj oblasti, a delegaciju će predvoditi Vladimir Pešić, zamenik predsednika Pregovaračke grupe 19.

Delegaciju Republike Srbije čine predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva zdravlja, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Tima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva pri Kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, Kancelarije za evropske integracije i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Evropsku uniju predstavljaće eksperti iz Direkorata za zapošljavanje i jednake mogućnosti i Direktorata za proširenje.

U okviru Pregovačkog poglavlja 19 glavne teme su: zaštita na radu, radno zakonodavstvo, socijalni dijalog, politika zapošljavanja, socijalna inkluzija, socijalna zaštita, Evropski socijalni fond, osobe sa invaliditetom i jednake mogućnosti.

Drugog dana eksplanatornog skrininga biće održan sastanak sa delegacijom Evropske komisije – generalnim direktoratom za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju povodom analize ključnih strateških izazova u oblasti zapošljavanja i socijalne politike za Repbliku Srbiju što će biti uvodni deo strateškog dokumenta Vlade Republike Srbije – Program reformi u oblasti zapošljavanja i socijalne politike (ESRP – Employment and Social Reform Programme). Republika Srbija ima obavezu da ovaj dokument usvoji do kraja 2014. godine i tim povodom Vlada Republike Srbije je obrazovala međuresornu radnu grupu za izradu programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, čiji predsednik je Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

10. februar 2014.

Neradni dani 15, 16. i 17. februar

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji Sretenje – Dan državnosti Srbije je državni praznik i praznuje se 15. i 16. februara.

S obzirom na to da 15. i 16. februar ove godine padaju u subotu i nedelju, prema zakonu neradan je i prvi sledeći radni dan – ponedeljak, 17. februar.

7. februar 2014.

Održan okrugli sto i predstavljanje nacrta «Uporedne studije o
relevantnoj praksi rodne ravnopravnosti u poslovanju»

Nacrt “Uporedne studije o relevantnoj praksi rodne ravnopravnosti u poslovanju“ predstavljen je na okruglom stolu koji je održan 6. februara 2014. godine u Beogradu. Studija je izrađena u okviru aktivnosti Nacionalnog akcionog plana (NAP) za implementaciju Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

U studiji koju je za Ministarstvo izradilo udruženje “Jednake mogućnosti“ su obuhvaćeni svi aspekti života savremene zaposlene žene, tako da su razmatrani stepen (platni jaz, položaj na tržištu rada, radno vreme), usklađivanje radnih i privatnih obaveza, pravedno postupanje i poštovanje ljudskih i radnih prava, kao i promovisanje obrazovanja, obuke i stručnog usavršavanja. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 10 privatnih i 11 državnih preduzeća iz cele Srbije.

 Održan okrugli sto i predstavljanje nacrta «Uporedne studije o relevantnoj praksi rodne ravnopravnosti u poslovanju»

Okrugli sto koji je održan bio je prilika da se javnosti predstavi izrađeni nacrt Uporedne studije, kao i da se diskutuje o njenim rezultatima i preporukama za dalje delovanje. Okrugli sto je otvorila državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Nevenka Mihajlović i šef odeljenja za razvoj i saradnju Švedske ambasade u Beogradu gospodin Torgni Svenungson. Nakon zvaničnog otvaranja, prisutni su imali prilike da čuju predstavljanje Uporedne studije, te izlaganja stranih konsultanata angažovanih na ovom projektu koji su predstavili primere dobre prakse iz zemalja Skandinavije, te Velike Britanije i zemalja Evropske Unije. Predstavnice privatnih i javnih preduzeća iz naše zemlje govorile su o primerima dobre prakse u okviru svojih firmi.

 Održan okrugli sto i predstavljanje nacrta «Uporedne studije o relevantnoj praksi rodne ravnopravnosti u poslovanju»

“Polazna osnova za iniciranje istraživanja koje je dovelo do izrade Uporedne studije je činjenica da je u našoj zemlji, kao i u većini zemalja danas, vidljiva ekonomska nejednakost između muškaraca i žena. Mnogo je podataka koji svedoče o ovoj nejednakosti, a većina njih ukazuje da su žene u posebno neravnopravnom položaju u okviru velikih preduzeća – kako privatnih, tako i državnih. Žene danas u okviru velikih radnih organizacija zarađuju manje od muškaraca, manje su im dostupne rukovodeće pozicije, posebno u takozvanim muškim sferama poslovanja, mesta u upravnim odborima preduzeća broje mali broj žena. Žene imaju poteškoće da usklade profesionalni i privatni život, jer se njihove obaveze nastavljaju i u okviru domaćinstva i manifestuju se kroz obavljanje neplaćenih kućnih poslova, nege dece i starijih članova porodice. Često su primorane da odlažu rađanje ili ne koriste celokupno roditeljsko odsustvo i slično. Sa druge strane, postoje i primeri dobrih praksi preduzeća koja uvažavaju potrebe i posebnosti svojih zaposlenih i koja podstiču društveno odgovorno poslovanje. Takve primere je potrebno promovisati sa ciljem da poslovno okruženje prihvati tu praksu, navela je državna sekretarka dr Nevenka Mihajlović. Istakla je da je Ministarstvo veoma zadovoljno što su pred nama danas konkretni rezultati o položaju žena u poslovanju i poručila da je Republika Srbija i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike veoma posvećeno pitanju unapređenja rodne ravnopravnosti u svim sferama i na svim nivoima. “Nastavićemo i u narednom periodu da preduzimamo sve neophodne korake kako bismo pitanje rodne ravnopravnosti oživeli u praksi i kako bismo došli do onih standarda kojima se teži u celoj Evropi“, rekla je dr Mihajlović.

 Održan okrugli sto i predstavljanje nacrta «Uporedne studije o relevantnoj praksi rodne ravnopravnosti u poslovanju»

Na kraju izlaganja predviđenih govornica i govornika usledila je diskusija o rezultatima studije u kojoj su učestvovali državni službenici i službenice, predstavnice velikih privatnih i javnih preduzeća, predstavnice sindikata i udruženja poslodavaca, kao i nacionalni i međunarodni eksperti i ekspertkinje.

U skladu sa preporukama ovog okruglog stola biće izrađena finalna verzija studije koja će u narednom periodu biti dostupna široj javnosti u štampanoj formi, kao i u elektronskoj formi na veb sajtu Uprave za rodnu ravnopravnost.

3. februar 2014.

Poseta Domu "Vera Blagojević" u Banji Koviljači

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković posetila je Dom za decu i omladinu "Vera Blagojević" u Banji Koviljači. Osim delatnosti smeštaja dece i mladih bez roditeljskog staranja, karakteristika ove ustanove je da je ona jedna od pet ustanova u kojoj je razvijena i usluga male domske zajednice za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, sa I i II stepenom podrške.

 Poseta Domu Vera Blagojević u Banji Koviljači

Nakon obilaska ustanove i razgovora sa korisnicima, državna sekretarka je održala sastanak sa upravom doma.

Teme sastanka su bile razmatranje mogućnosti formiranja još dve male domske zajednice za pomenutu korisničku grupu. U tu svrhu neophodno bi bilo stavljanje u funkciju prostora tzv. Objekta A, a na ovaj način bi se osiguralo angažovanje svih trenutno zaposlenih u ustanovi u budućem periodu.

Na sastanku je dogovoren način buduće realizacije zadatih ciljeva i opredeljeni su potencijalni korisnici usluga novoformiranih malih domskih zajednica.

Državna sekretarka Brankica Janković je prilikom posete još jedanput istakla značaj ovih usluga za sistem socijalne zaštite, kao i to da su iskustva koja su stečena u dosadašnjem radu u ovoj ustanovi od neprocenjive vrednosti za buduće pružaoce usluge malih domskih zajednica i zaštite dece i mladih sa smetnjama u razvoju.