Архива - јануар 2014.

31. јануар 2014.

Посета делегације ЕЕСК Министарству рада, запошљавања и
социјалне политике

Државни секретари Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић и Зоран Мартиновић и саветница потпредседника Владе за међународну сарадњу, Ивана Антић, састали су се са члановима делегације Европског економског и социјалног комитета.

 Посета делегације ЕЕСК Министарству рада, запошљавања и социјалне политике

Теме састанка су биле главне препоруке из мишљења ЕЕСК – „Улога цивилног друштва у односима ЕУ и Србије“ које је усвојено у јулу 2013. године и начин рада будућег заједничког консултативног тела, састављеног од представника Европског економског и социјалног комитета, социјалних партнера и других организација цивилног друштва у РС и његовој улози у нашим преговорима о приступању ЕУ. Представници Министарства и ЕЕСК сложили су се да је потребно јачати сарадњу државних органа и органа цивилног друштва као и унапређивати укупан социјални дијалог.

На састанку је договорен начин будуће сарадње као и модел за именовање представника РС у Заједничком консултативном одбору састављеном од представника ЕЕСК и социјалних партнера и организација цивилног друштва у РС.

Европски економски и социјални комитет је саветодавно тело ЕУ, основано Римским споразумом 1957. године, које има значајну улогу у доношењу одређених одлука на нивоу ЕУ. Комитет се консултује пре него што се донесу било какве одлуке из области економске, социјалне, регионалне политике, као и из области заштите животне средине.

 Посета делегације ЕЕСК Министарству рада, запошљавања и социјалне политике

Састављен је од представника различитих интересних група, као што су удружења послодаваца и запослених, али и разних представништава организованог цивилног друштва, који се именују на сваких четири године.

Три су главна задатка Европског економског и социјалног комитета:

  • да на сопствену иницијативу или по задатку саветује Европски парламент, Савет Европске уније и Европску комисију;
  • да грађанско друштво укључи у активан политички живот;
  • да подстиче развој грађанског друштва у земљама које не припадају ЕУ, и да помогне стварање консултативних структура.

Мишљења Комитета прослеђују се вишим инстанцама – Савету, Комисији и Европском парламенту. Европски економски и социјални комитет представља мост између Европске уније и њених грађана, залажући се за свеобухватно и демократско друштво.

29. јануар 2014.

Обележавање прве годишњице рада Коморе социјалне заштите

Поводом прве годишњице рада, данас је одржана свечана седница Скупштине Коморе социјалне заштите. Свечаној седници присуствовали су чланови Скупштине и Стручне службе Коморе, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић са сарадницима, као и чланови Републичког и Покрајинског завода. Седници су присуствовали и чланови Одбора за припрему Коморе, Удружења стручних радника, Друштва социјалних радника, представници синдиката као и представници установа и центара.

 Обележавање прве годишњице рада Коморе социјалне заштите

Државна секретарка, Бранкица Јанковић, честитала је годишњицу рада свим члановима Коморе рекавши да имају много разлога да буду поносни на свој рад с обзиром на чињеницу да су већ у првој години постојаља успели да остваре све постављене циљеве, а пре свега да уведу систем контроле квалитета у област социјалне заштите. Бранкица Јанковић је изразила наду да ће у годинама које долазе Комора бити један од главних партнера Министарства, као и да ће заједно са другим установама бити активан актер у даљем процесу реформи, и неко ко ће увек први препознати потребе професионалца у области социјалне заштите.

У оквиру програма свечане седнице представљен је рад Коморе у претходној години, а запосленима у Центру за социјални рад Нови Сад и Центру за социјални рад Крагујевац, уручене су лиценце.

Законом о социјалној заштити, Комори социјалне заштите је поверен посао лиценцирања стручних радника. Правилник о лиценцирању стручних радника ступио је на снагу у мају 2013. године а рок за подношење захтева за лиценцирање је годину дана од оснивања Коморе. У протеклих 9 месеци Комори је пристигло 2715 захтева за лиценцирање, досада је уручено 300 лиценци, а категорисано је 36 стручних скупова. Планирано је да се до марта 2014. године уруче лиценце свим стручним радницима.

29. јануар 2014.

Основан Савет за права детета

Влада Србије, на данашњој седници, образовала је Савет за права детета, као један од најважнијих националних механизама за остварење права детета. Постојање и рад овог тела подржава и Комитет за права детета, што је нарочито истакнуто у Закључним запажањима датим Републици Србији о примени Конвенције о правима детета.

 Основан Савет за права детета

За председника Савета именована је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Министарство, по Одлуци Владе о оснивању, пружа стручну и административно-техничку подршку Савету за права детета.

Улога Савета у будућем периоду биће усмерена првенственока подизању одговорности државе да испуни своје обавезе у обезбеђивању пуне инклузије деце у Србији и стављања питања везаних за остварење права детета на високо место листе својих приоритета, када су у питању политичке обавезе, стратегије, ресурси и фокус јавности.

Канцеларија УНИЦЕФа у Београду и њен директор, г-дин Мишел Сен Ло,узеће активно учешће у будућем раду овог тела.

У раду Савета, који, поред председника, броји још 18 чланова и чланица, учествоваће представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства финансија, Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Министарства културе и информисања, Министарства правде и државне управе, Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за људска и мањинска права, Републичког завода за статистику, као и Републичког завода за социјалну заштиту. Такође, чланови Савета су и представници Факултета политичких наука, Правног факултета и Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Центра за права детета, Савеза друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама и истакнути стручњаци у области остварења права детета.

28. јануар 2014.

222.969.800 динара програмима заштите и унапређења положаја
особа са инвалидитетом

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Бранкица Јанковић, потписала је у данас уговоре о финансирању пројеката намењених реализацији програмских активности са 33 Савеза организација особа са инвалидитетом, од чега је 11 Савеза са територије АП Војводине и 22 Савеза са територије централне Србије који окупљају 526 локалних организација. Финансијска средства намењена реализацији наведених активности у укупном износу од 222.969.800,85 динара обезбеђена су у Буџетском фонду за програме заштите и унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Од укупно наведених средстава Министарство је подржало:

  • програме који су усмерени на унапређење положаја особа са интелектуалним тешкоћама са 47.611.244,34 динара (4 пројекта)
  • програме који се баве побољшањем положаја лица са сензорним оштећењима износом од 51.125.372,20 динара (4 пројекта)
  • програме намењене особама са телесним инвалидитетом са 61.536.095,23 динара (11 пројеката)
  • програме који су усмерени на унапређење положаја особа са хроничним оболењима са 11.398.700,00 динара (4 пројекта)
  • програме усмерене на мешовиту циљну групу, односно на људе са различитим типовима инвалидитета, износом од 51.298.389,08 динара (10 пројеката)

У свом обраћању, државна секретарка Бранкица Јанковић, истакла је да је и поред тешке економске ситуације, држава и ове године успела да обезбеди средства за програме који доприносе побољшању положаја особа са инвалидитетом, као и чињеницу да ови програми имају велики значај јер се њиховом реализацијом обезбеђује континуитет у раду савеза и локалних организација особа са инвалидитетом током целе године.

Осврнувши се на резултате остварене током претходних година на плану унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом, који су потврда добре сарадње државе и цивилног сектора, државна секретарка Бранкица Јанковић изразила је наду да ће поменута сарадња у 2014. години бити још боља и плодоноснија.

Приоритет конкурса је унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији кроз развој иновативних сервиса, подршку развоју и реализацији стимулативних и инклузивних програма чији је циљ социјална интеграција и инклузија особа са инвалидитетом, као и подизање нивоа свести заједнице о особама са инвалидитетом и самих особа са инвалидитетом о правима, положају и потребама у циљу стварања услова за социјалну интеграцију особа са инвалидитетом.

27. јануар 2014.

Међународни дан сећањана на жртве Холокауста

Председник Републике Србије, Томислав Николић, предводиће централну државну комеморативну церемонију одавања почасти поводом обележавања 27. јануара - Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Церемонија је одржана 27. јануара 2014. године у 11.00 часова код Споменика жртвама геноцида у Другом свестком рату који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту на Новом Београду.

 Међународни дан сећањана на жртве Холокауста

Том приликом, председник Републике Србије уз пуне војне и државне почасти положио је венац и обратио се присутнима.

 Међународни дан сећањана на жртве Холокауста

Централној државној церемонији одавања почасти присуствовали су преживели холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске Националне мањине, министри Владе Србије, представници Града Београда, велики број представника дипломатског кора, удружења и грађани.

***********

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор ``Црвени Крст`` у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама. Нужност сазнавања чињеница и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у Србији, као и у другим демократским државама, масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте - један од највећих злочина против човечности у историји.

24. јануар 2014.

Eкспланаторни скрининг за Полгавље 2 - Слобода кретања радника

У Бриселу је 23. јануара 2014. године одржан састанак Експланаторног скрининга за Поглавље 2 европског законодавства. Ово поглавље европског права одоси се на слободу кретања радника тј. на област која је део права на којима је заснована ЕУ. Делегацију Републике Србије предводили су Тања Мишчевић, главни преговарач Републике Србије у преговорима са ЕУ и Зоран Мартиновић, председник Преговарачке групе 2 и државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике које је надлежна инситуција за вођење преговора у овој области.

 Eкспланаторни скрининг за Полгавље 2 - Слобода кретања радника

У делегацији Републике Србије били су и представници Канцеларије за европске интеграције, Министарства здравља, Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања, Републичког фонда здравственог осигурања, Националне службе за запошљавање и Републичког завода за социјално осигурање. Европску унију су представљали експерти из Дирекората за запошљавање и једнаке могућности и Директората за проширење.

 Eкспланаторни скрининг за Полгавље 2 - Слобода кретања радника

На састанку су детаљно представљени прописи ЕУ у следећим областима: приступ тржисту рада, пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, бенефиције које грађани могу да остваре по основу осигурања. Представљен је и систем рада ЕУРЕС портала Европске уније тј.портала који представља једниствену базу података о слободним радним местима на нивоу ЕУ.

Ово поглавље европског законодавства биће посебно интересантно за грађане Србије, јер се сви прописи садржани у њему односе на конкретна права грађана као што су: остваривање права на пензију, остваривање права на лечење, остваривање права на запошљавање, остваривање права на информисање у вези са запошљавањем као и остваривање свих других права из области социјалног осигурања.

 Eкспланаторни скрининг за Полгавље 2 - Слобода кретања радника

У наредном периоду, надлежне институције Републике Србије ће се припремати за састанак Билатералног скрининга за ово поглавље, који је планиран за 25. март 2014. године, где ће представити законодавство Србије у овој области а након тога ће се почети са постепеном хармонизацијом прописа.

Заједничка оцена свих учесника овог састанка је да је он био изузетно успешан и користан за обе стране.

20. јануар 2014.

др Невенка Михајловић на представљању књиге
«Тиха већина» у Новом Саду

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике задужена за родну равноправност, др Невенка Михајловић и директорка Управе за родну равноправност др Наталија Мићуновић присуствовале су у петак, 17. јануара промоцији књиге «Тиха већина- Животне приче политичарки из Србије» ауторке Дијане Суботички, која је одржана у Новом Саду.

Књига садржи ауторизоване животне приче 14 жена интервјуисаних oral history методом које на нов начин приказују животе репрезентативних политичарки Србије са националног, покрајинског и локалног нивоа. Неке од политичарки чије се животне приче могу прочитати у овој књизи су министарка, бивша председница Скупштине Србије из Социјалистичке партије Србије - Славица Ђукић- Дејановић, републичка посланица из Нове Србије - Злата Ђерић, покрајинска посланица из Лиге социјалдемократа Војводине - Маја Седларевић, заменица председника Националног савета ромске националне мањине Србије - Софка Васиљковић и друге.

 др Невенка Михајловић на представљању књиге «Тиха већина» у Новом Саду

На промоцији су о књизи говорили: ауторка Дијана Суботички, рецензенткиња Марија Срдић, народна посланица Злата Ђерић, бивша народна посланица Гордана Поп Лазић, те покрајинске посланице Маја Седларевић и Маријана Четојевић. Модераторка је била Сенка Влаховић- Филипов из Банатског културног центра.

”Књига која је пред нама посебно је важна са аспекта Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику и, посебно, Управе за родну равноправност због бољег разумевања положаја жена које се баве јавним и политичким деловањем у нашој земљи. Ради се о периоду од скоро 70 година од када су жене добиле право гласа код нас. Током тих година, значајно се променило место жене у политичком животу Данас у Србији имамо разнолику статистику по питању учешћа жена на различитим нивоима власти. Најбоља је ситуација у представничким телима, док извршна власт значајно заостаје на свим нивоима. Пословно окружење такође не даје довољно места женама на руководећим функцијама, упркос великом доприносу жена у свим секторима пословања. Институционално смо спроводили различита истраживања у оквиру Управе за родну равноправност, желели смо да сазнамо шта казују статистички подаци о заступљености жена на различитим нивоима, како грађанке и грађани то перципирају. Бавили смо се и усклађивањем приватног и пословног живота жена у нашој земљи будући да смо свесни важности баланса између ове две сфере”, казала је др Невенка Михајловић.

Истакла је да јој је лично, али и професионално, из угла професорке али и испред институције коју представља изузетно драго што је присуствовала промоцији ове књиге. “Уверена сам да ће њено постојање подстаћи и даљу истраживачку иницијативу у осталим пољима и нивоима деловања, као и да ће помоћи да се родна равнопрвност схвати на прави начин, као питање и жена и мушкараца, односно целокупног друштва”, нагласила је др Невенка Михајловић.

 др Невенка Михајловић на представљању књиге «Тиха већина» у Новом Саду

Др Наталија Мићуновић обратила се присутнима у оквиру дела предвиђеног за дискусију осврћући се на питања покренута у претходним излагањима и истакла да истраживања показују да још увек постоје велике предрасуде према женама које учествују у јавном и политичком животу и да је неопходно да се настави рад на искорењивању стереотипа према којима је женама место искључиво у кући и породици; такође да је неодлучност странака да кандидују и подрже жене за места у представничким телима, те њихово повећано присуство може да се подстакне само квотама, проблем са којим се сусрећу и развијенија друштва и да је неопходно да се ради на промоцији доприноса жена свим сферама друштвеног живота да би њихово учешће у власти на највишим нивоима било широко прохваћено, као и да се ради са странкама да би им се помогло да инкорпорирају принцип родне равнправности у свој рад; као и да женска солидарност може да се очекује само уз борбу против патријархата у свим његовим системским облицима.

20. јануар 2014.

Одавање почасти српским војводама

Државни секретар Министарствa рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводио је 20. јануара 2014. године традиционална комеморативна окупљања и церемоније одавања државних и војних почасти поводом обележавања годишњица смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића, као и армијског генерала Павла Јуришића Штурма.

 Одавање почасти српским војводама

Венце су положили и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић у име Министарства одбране и Војске Србије, представници града Београда, потомци истакнутих војсковођа, као и представници великог броја удружења грађана. Комеморативна окупљања одржана су у комплексу Новог гробља у Београду.

Војвода Живојин Мишић умро је 20. јануара 1921. године у Београду и сахрањен је на парцели 28, гробница 42 – II.

Војвода Петар Бојовић умро је 19. јануара 1945. године у Београду и сахрањен је на парцели 6, гробница 68 – III.

Армијски генерал Павле Јуришић Штурм умро је 14. јануара 1922. године у Београду и сахрањен је на парцели 3, гробница 3 – II.

 Одавање почасти српским војводама

Погледајте Фото галерију

 

13. јануар 2014.

МАРТИНОВИЋ: Коначну одлуку о закону даће највиши политички
представници

интервју агенцији ТАНЈУГ, 13. јануар 2014.

Највише предлога у вези са изменама и допуна Закона о раду током јавне распаве стигло је од привредних субјеката, удружења послодаваца, док их је знатно мање било од синдикалних организација, а након анализе свих предлога биће обављење и политичке консултације о том документу, изјавио је агенцији Танјуг државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Зоран Мартиновић. Представници Радне групе још једном ће позвати и синдикате да дају своје мишљење о предложеним решењима и изнесу своје аргументе, иако су они још раније одлучили да напусте преговоре о томе, а да "коначну одлуку ипак треба да донесу највиши политички представници у земљи".

"У оквиру министарства и стручног дела радне групе обавићемо анализу свих предлога, видети шта је оно што може да унапреди текст закона, али ћемо обавити и политичке консултације, јер нам је битна политичка подршка од стране највиших представника владе, као и посланичких група које чине већину у скупштини како би могли да одредимо даљу динамику и судбину закона", казао је Мартиновић.

Када је реч о предлозима који су током јавне расправе вођене на сајту ресорног министарства пристигле радној групи, Мартиновић је рекао да предлога из великих синдикалних централа није било, већ да су сугестије углавном стизале од гранских синдиката. Како је рекао, радна група позваће још једном синдикате да се укључе у анализу предложених решења. Мартиновић очекује да ће синдикати прихватити предлог за разговоре.

 Зоран Мартиновић

"Видећемо да ли ће то бити у оквиру радне групе или у оквиру Социјално економског савета или на нивоу неког другог тела. Верујем да ћемо имати прилику да међусобно разменимо аргументе", сматра Мартиновић.

Одговарајући на критике синдиката да је јавна расправа вођена за време највећих празника, он је рекао да термин за одржавање јавне расправе није утицао на достављање великог броја предлога измена и допуна закона. "Оно што је мањкавост је то што нису одржане јавне презентације где би у директиним разговорима могли да објаснимо све предлоге и чујемо контра аргументе оних који мисле другачије и то је једино оно што умањује квалитетет овог процеса", сматра државни секретар Министарства рада.

Мартиновић је додао да је током јавне расправе било приметно да они који представљају раднике нису за промену решења у закону, а да они који представљају "свет капитала" траже да реформе радног законодавства буду још дубље. "Из тога можемо да видимо колико је велики антагонизам између синдикалних и послодавачких удружења, а свакако да држава има и своје разлоге да инсистрира на појединим одредбама закона", казао је Мартиновић.

На питање да ли ће моћи да се испоштују предвиђени рокови, односно да се закон нађе у скупштинској процедури до краја јануара, како је и планирано, Мартиновић је рекао да би та динамика могла да се испоштује "да није мањкавости и недостатка социјалног дијалога".

"До краја јануара Министарство рада би могло да прикупи мишљење других министарстава и да након тога закон буде достављен прво влади, а потом скупштини. Међутим, бојим се да наши напори да успоставимо пун социјални дијалог овај процес могу да продуже, али видећемо... Коначну одлуку ипак треба да донесу највиши политички представници у земљи", казао је он.

Процедура налаже да након анализе предложених решења који ће трајати неколико дана Нацрт буде упућен на мишљење другим ресорним министарствима и другим органима који треба да дају мишљење, а након тога ће се затражити и мишљење представника Социјално-економског савета. "Не мора да значи да ће се процес пролонгирати, може (предлог измена закона) да стигне до краја јануара у скупштинску процедуру ако буде постојала спремност свих социјалних партнера да овом процесу дају пун допринос", казао је Мартиновић.

 Зоран Мартиновић

Коментаришући рачуницу синдиката, према којој би зараде запослених биле умањене ако се усвоји закон, Мартиновић је рекао да се зараде неће умањивати и да ће запослени остваривати зараде у висини оних које су договорене са послодавцима и онако како је утврђено уговором о раду. "Ради се само о другачијем начину обрачуна накнада у време одуства са рада јер је садашње решење врло компликовано, нелогично и испада да неко ко је на годишњем одмору или другом виду одсуства након неког периода кад је имао награде, бонусе прековремени рад може да оствари већу зараду од радника који ради у истом том периоду", каже Мартиновић.

Мартиновић је рекао да одредба за исплату накнаде за минули рад код последњег послодавца, са чиме се такође не слажу синдикати може да се дефинише "овако или онако и да ту има простора за договор са социјалним партнерима". "То није нешто што је једино могуће, али смо то довели у корелацију са начином исплате отпремнина. Ако прихватимо да се оне исплаћују за године проведене код послодавца који их исплаћује, онда смо и ту одредбу везали код последњег послодавца", казао је он.

Предвиђена је и измена одредби које се односе на положај синдикалних организација којих има 24.000 у земљи, "али не у правцу да се њихова права крше или да се уређују на начин супротан међународним конвенцијама и европским стандардима. У односу на велики број синдикалних организација које су уписане у регистар који води министарство, све оне имају своје органе, представнике и сви су они заштићени од отказа, промена радног места, а мотив оснивања синдиката је заштита лица која воде тај субјекат", каже Мартиновић. Сада су дати предлози који на адекватан начин обезбеђују заштиту представника запослених и синдиката који заступају интересе запослених, али на начин да они не могу бити стављени у неповољнији положај зато што се баве синдикалном активношћу и заштитом права запослених, али не обезбеђују заштиту само зато што имају својство представника синдиката.

Мартиновић је поновио да су измене Закона о раду важне јер је утврђено да постоји низ превазиђених оредаба које онемогућавају већи подстицај за запошљавање и намећу послодавцима велике терете.

"Очекујемо да он, имајући у виду да се очекује усвајање и закона о приватизацији и стечају може дати позитиван ефекат за боље стање на тржзисту рада", казао је Мартиновић.