Aa

Aa

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Читај ми

Поводом текста о међународном усвојењу деце у Републици Србији и поступању агенције за посредовање у овим поступцима из САД-држава Алабама, LIFELINE CHILDRENS SERVICES, објављеног у дневном листу КУРИР, дана 03.05.2018. године Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обавештава јавност о следећем:

 

Након објављивања напред наведеног текста Министарство је извршило проверу преко сајта агенције LIFELINE CHILDRENS SERVICES и констатовало да је та агенција у делу у којем се наводи ценовник услуга за међудржавно усвојење навела и трошковник за Републику Србију, иако се у делу сајта у којем се наводе земље са којима остварује сарадњу, Република Србија не налази.

 

С обзиром да су на сајту налазе чињенице које нису истините, ово министарство је одмах 05.05.2018. године, а у циљу правилног и истинитог информисања свих потенцијалних усвојитеља из САД, писаним путем обавестила Амбасаду САД у Београду да на свом сајту и на веб сајту State Department, којима се информишу потенцијалне усвојитељске породице из САД о шроцедурама међународног усвојења у Републици Србији објаве чињенице да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања никада није остварило сарадњу са том агенцијом и да преко те агенције није реализовано ни једно усвојење америчких држављана у Републици Србији.

 

 Такође истог дана 05.05. 2018. године, путем мејла контактирана је агенција LIFELINE CHILDRENS SERVICES, и достављено јој је писмо у којем се упозорава на нетачност информација на њиховом сајту са захтевом да се одмах изврши исправка. Истог дана је агенција одговорила и уз извињење навела да ће одмах извршити исправку (провером је утврђено да је исправка извршена).

 

 Посебно наглашавамо да је сам поступак међудржаног усвојења у Републици Србији бесплатан, односно инострани усвојитељи немају никакве трошкове који се односе на плаћање услуга државних институција које су укључене у поступак. Трошкови које иностране агенције које посредују наплаћују од својих клијената су трошкови поступка утврђивања опште подобности за усвојење, израда Home Study, трошкови посредовања, трошкове пута и боравка у Републици Србији за време трајања поступка заснивања међудржавног усвојења, трошкове израде нових докумената за дете (пасоша, иззвода из матичне књиге рођених), израда периодичних извештаја о стању детета у усвојитељској породици по заснованом усвојењу ( извештаји Министарству се достављају на сваких шест месеци, понекад и чешће у наредне три године). Напред наведено је у складу са Хашком конвенцијом о међудржавном усвојењу, коју је Република Србија ратификовала у децембру 2013. године, а која је ступила на снагу априла 2014. године.

 

Уједно, посебно указујемо на чињеницу да у складу са одредбама Породичног закона и Хашке конвенције о међудржавном усвојењу, дете држављанин Републике Србије може бити усвојен од усвојитеља страних држављана, само у случају да се у разумном року од једне године по утврђеној општој подобности детета за усвојење не могу наћи усвојитељи домаћим држављанима и уз претходну дозволу министра надлежног за породичну заштиту. То су углавном деца са озбиљним здравственим и развојним проблемима, генетским оптерећењима, и ромска деца старијег календарског узраста (изнад три године).

 

У реализацији међудржавног усвојења Министарство, по Хашкој конвенцији, као централни орган искључиво сарађује са агенцијама које имају Хашку акредитацију и које подлежу свим врстама контроле од стране Хашке конференције за међународно приватно право.