Представљени резултати рада Министарства и приоритети за наредну годину

Среда, 27 Децембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић представио је (шестомесечи) рад министарства и најавио планове и пројекте који ће Србију учинити још бољим, одговорнијим, безбеднијим и лепшим местом за живот.

 

Ђорђевић је захвалио свом тиму на вредном раду, пожртвованости, идејама, постигнутим резултатима и реализованим пројектима.

 

 „Нисмо хтели да будемо превише амбициозни, већ реални, како би имали ефикасне али мерљиве резултате рада", рекао је министар.

 

Према његовим речима, један од битнијих пројекта министарства је „Кроз Београд звуком до циља“, који подразумева звучно обележавање сваког семафора и улице у Београду чиме ће се олакшати кретање, а самим тим и живот особа са инвалидитетом, односно слабовидих и слепих грађана, што је један од  приоритета министарства.

 

Министар је истакао да је у 2017. години повећан износ минималне цене рада, а да ће се у наредној години формирати Социјално - економски савети и на локалним нивоу, као и да ће смањење незапослености и преквалификација људи у ИТ сектор допринети квалитетнијем кадру.

 

У свом излагању министар је посебно истакао да је Споразум о социјалној сигурности, који је потписан у Русији ове године, од изузетне важности за грађане Републике Србије који живе и раде у Руској Федерацији, јер његовим потписивањем сви наши држављани који одлазе на рад у Русију, као и грађани Русије који долазе на рад у Србију, остварују право на пензију.   

 Новим Законом о Финансијској подршци породици са децом који је усвојен ове године успостaвљен је већи износ родитељског додатка за прво дете, који ће, уместо 39.000 бити 100.000 динараа све у циљу повећања наталитета и већег броја деце, чиме ће се утицати на бољу демографску слику Републике Србије.

 

  У текућој години Министарство је потписало и Споразум са Републиком Норвешком о реализацији пројекта „Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно“.

 

„Послодавци ће према новим одредбама бити у обавези да као и до сада своје раднике пријаве у року од три дана, али радник ће тек након пријаве моћи да започне са радом, а не како је до сада била пракса, да тај рок започне тек након доласка инспектора када послодавац започне процедуру пријаве”, навео је Ђорђевић и додао да ће у вези са тим бити покренуте насумичне контроле који ће строго кажњавати оне послодавце који не буду поштовали нову процедуру.

 

Ђорђевић је подсетио и да је у 2017. години основан Сектор за родну равноправност и најавио да ће наредне године бити донет и Закон о забрани дискиминације. Он је додао да је радом овог Сектора остварен велики помак у положају жена у Србији на шта је Министарство поносно.

 

За наредну годину, министар Ђорђевић је рекао да Министарство има три кључна циља, а то су израда социјалних карата, борба против рада на црно и успостављање рада СОС телефона и додао да је у плану и потписивање бројних споразума са САД, Француском, Кином, Аустралијом, Шпанијом и многим другим земљама.

 

Презентацију са данашње конференције можете преузети на следећем линку:

https://prezi.com/view/aPcl5ExVrniSKWzE4N2l/