Потписан Протокол о сарадњи између Министарства за рад и ТИКА-е

Уторак, 10 Октобар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар пољопривреде, сточарства и прехрамбене индустрије  Републике Турске, Ахмет Ешреф Факибаба потписали су Протокол о сарадњи између министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Турске агенције за развој и координацију ТИКА.

У оквиру Протокола о сарадњи реализоваће се пројекат реконструкције објекта Материнског дома који се налази у склопу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду.

                                                                                                             ***

Турска агенција за развој и координацију ТИКА реализовала је 223 пројекта у Републици Србији који су подразумевали побољшање образовне инфраструктуре, пројекте пољопривреде и сточарства, развој инфраструктурних капацитета у здравству и пројекте рестаурације.

Матерински дом припада организационој јединици Стационар за мајку и дете. Основни циљ је превенција напуштања и занемаривања деце. Прихватају се труднице и мајке са децом узраста до годину дана. Актуелни капацитет је 20 места. Услуге које дом пружа су смештај, исхрана, здравствена брига и нега, индивидуална и групна психо-социјална подршка. Нагласак је на учењу животних вештина мајки, оспособљавање за самосталан живот и бригу о детету.