Обележен Дан сећања на жртве стратишта у Јајинцима

Недеља, 07 Октобар 2018 |

Дан сећања на жртве стратишта у Јајинцима, где је убијено скоро 80.000 Јевреја, Срба и Рома у Другом светском рату, обележен је државним комеморативним окупљањем, а церемонију полагања венаца предводила је председница Владе Србије Ана Брнабић која је истакла да се Јајинци никада не смеју поновити, као и да Србија данас води реалистичну и одговорну политику, политику мира, стабилности и развоја.

 

Церемонији полагања венца присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, министарка правде Нела Кубуровић, и министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић.

 

Венце су положили и представници општине Вождовац, СУБНОР-а Србија, Удружења логораша 1941-1945, Савези јеврејске заједнице и представници Националног савета ромске националне мањине, као и представници дипломатског кора.

 

Премијерка Србије, обраћајући се присутнима, поручила је да Србија не заборавља хероје и страдалнике, али да Јајинци нису само место нашег исказивања пијетета према жртвама окупаторовог терора и подсетник на трагедију, већ су заједно са Бањичким и другим београдским мучилиштима висока школа нашег националног морала и индекс вредности слободе која је друго име наше земље и нашег народа. 

 

"Обавезни смо да лекције из те школе чувамо као окосницу свога идентитета и културе да их преносимо генерацијама које долазе, тако ћемо се одужити и овим хумкама, али и нерођеној деци убијених коју су сањали", казала је.

 

Брнабић је навела да ће двадесети век остати запамћен као раздобље највећег страдања нашег народа, када су три пута несразмерно веће силе насрнуле на нашу земљу и њене грађане - 1914, 1941. и 1990. године.

 

Према њеним речима, у ратним сукобима који су се одвијали у току прошлог века пали су милиони наших сународника, војника, цивила, жена и деце, многи знани, али и многи незнани, незабележени и неопојани, који почивају у гробницама Зејтинлика, Крфа, острва Видо, Шумарицама и Краљеву, у јамама Јадовна и Пребиловаца, расути у муљу Саве око Јасеновца и пуштени у хладне воде Дунава испод новосадских мостова, док је милион људи нестало у лудило насилног распада Југославије.

 

"У периоду од 1941 до 1944. године на овом месту злокобног и застрашујућег назива стрелиште одреди фашистичког окупатора лишили су живота готово 80.000 људи", казала је Брнабић и додала да је овим жртвама и другим жртвама двадесетог века заједничко то да су бранили своје право на живот и слободу и да за туђим никада нису посегли. 

 

"У времену у којем живимо морамо да донесемо важне одлуке за свој народ и своју државу. Желимо да останемо своји, доследни наслеђу наших предака и да после многих историјских недаћа, трагедија и посртања, па и сопствених крупних грешака отворимо капију среће за нас и за нараштаје који долазе", истакла је премијерка. 

 

Истичући да се Јајинци никада не смеју поновити, те да је мир највећа вредност, а да га је на Балкану током историје највише недостајало, Брнабић је навела да Србија данас иде три корака испред својих суседа у политици превазилажења наслеђених конфликата. 

 

"Кроз преговоре са земљама у региону, ЕУ и најзначајнијим светским силама, упорношћу, трпељивошћу, стрпљењем и посвећеним активизмом створили смо уважену и широко прихваћену међународну позицију наше земље. Створена су пријатељства тамо где их је ретко када било и где их је мало ко очекивао и то је можда највећи искорак Србије у последњих 30 година. Његови ефекти виђени су и у расту националне економије", казала је.

 

Навела је да упркос огромним потешкоћама, отпорима и спотицањима, Србија трага активно за најповољнијим решењем за питање КиМ. 

 

"Србија данас води реалистичну и одговорну политику, политику мира, стабилности, развоја и то је најбоља порука коју могу данас са овог места да пошаљем нашим грађанима. Резултати те политике биће одуживање свима који су на различите начине стварали славну и часну историју наше земље и нашег народа", закључила је премијерка Србије. 

 

Присутнима се обратио и преживели логораш Милинко Чекић из Удружења Логораша Јасеновац Београд, који је позвао државне чиниоце на заједничку борбу, како је рекао, не само са појавом фашизма, већ фашистичким деловањем у нашем окружењу и кривотворењу историјских чињеница о страдању српског народа, посебно у Хрватској током Другог светског рата. 

 

Чекић је казао да је у Јасеновцу убијено више од 700.000 деце, жена, Срба, Јевреја, Рома, те да се то колико их је убијено на 1.000 других стратишта никада неће сазнати.