Министар Зоран Ђорђевић на свечаном потписивању Пројекта: „Наставак подршке за повећање и унапређење капацитета за управљање мигрантском кризом у Р. Србији – МАДАД 2“ у Влади Републике Србије

Среда, 07 Фебруар 2018 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директорка Директората за Западни Балкан Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Хеновева Руиз Калавера, потписали су пројекат под називом „Наставак подршке за повећање и унапређење капацитета за управљање мигрантском кризом у Р. Србији – МАДАД 2“, у Влади Републике Србије.

 

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да су пред Србијом значајни задаци и велики изазови и истакла да постоји потпуна преданост Владе Србије да уради оно што треба како би Србија што пре приступила ЕУ.

 

''ЕУ је наш стратешки циљ, основни приоритет и национални интерес'', поручила је премијерка.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да потписани споразум додатно ојачава пут Републике Србије ка ЕУ.

 

"Имали смо велики мигрантски талас, он је сада завршен, али ми морамо да помажемо земљама које су биле погођене до сада невиђеним бројем миграната", навео је Хан и додао да је ЕУ од 2007. године дала Србији више од две милијарде евра бесповратне помоћи и казао да то ЕУ чини највећим донатором у Србији.

 

Захваљујући средствима додељеним од стране Европске уније за имплементацију Пројекта „МАДАД 2“, у износу од 16 милиона евра, финансираће се покривање оперативних трошкова прихватних центара за смештај миграната, као и покривање трошкова смештаја малолетних миграната без пратње у институцијама социјалне заштите. Биће ангажовани и теренски социјални радници који ће пружати подршку систему социјалне заштите са циљем збрињавања малолетних миграната без пратње, а обезбедиће се и подршка систему образовања у Србији за укључивање деце миграната у школски систем.

 

Такође, биће пружена подршка здравственом систему, на основу које ће бити покривена и рефундација трошкова здравствених институција на локалу за услуге које су пружене мигрантим и ангажоваће се лица за рад са мигрантима на терену, као и људство које ће активно радити на спровођењу и контроли Пројекта.

 

Министар Ђорђевић, како је и раније најавио, рекао је да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као координатор Пројекта „МАДАД 2“, у сарадњи са надлежним институцијама Владе Србије - Комесаријатом за избеглице и миграције, Министарством унутрашњих послова, Министарством здравља и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, поступати одговорно и у складу са свим важећим међународним стандардима и европским вредностима хуманости и солидарности.  

 

Церемонији потписивања присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, делегација Европске комисије која тренутно борави у дводневној посети Републици Србији, предвођена комесаром Европске уније задуженим за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и шеф Делегације Европске уније у Београду Њ. Е. Сем Фабрици.