Aa

Aa

Министар Вулин: Србија припрада свакоме ко живи у њој

Министар Вулин: Србија припрада свакоме ко живи у њој

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији живи 29.415 људи који још увек имају избеглички статус и држава се о њима брине, као што брине о свим својим грађанима, јер Србија припада свакоме ко у њој живи, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у насељу Бусије, надомак Београда присуствовао манифестацији "Крајишке пјесме, игре и обичаји" и положио венац на спомен-чесму.

Вулин је, том приликом, истакао да је у Србији 618.000 људи од 1991. године имало статус избеглице, те да су сви у Србији нашли помоћ, сигурно уточиште и прилику да поново започну живот и осећају се као свој на своме.

"Србија припада свакоме ко живи у њој, свакоме ко је овде дошао, без обзира када и зашто је дошао", подвукао је Вулин.

Он је нагласио да се нада да ће нова влада Хрватске имати храбрости и жеље да решава проблеме Срба из Хрватске.

"Да решава проблеме с њиховом имовином, њиховим неуплаћеним стажом, са немогућношћу да добију своје пензије... Надам се да ће нова хрватска влада имати жеље, воље и храбрости да се према Србима, посебно према онима који су избегли, али и онима који се враћају, понаша баш као према интегралном делу свог друштва", рекао је Вулин.

Он је назначио да се нада да ће се нова влада у Хрватској изборити са повампирењем усташтва и да ће имати храбрости и снаге да га осуди и заустави и да не буде више табли "За дом спремни" над јасановачким мученицима.

"Надам се да ће омогућити Србима да користе ћирилицнцо писмо, да уживају сва права, да се не бришу из бирачких спискова, да им се куће не руше, већ обнављају, да се барем успомена на њих сачува, уместо да им се гробља руше и затиру", поручио је Вулин.

Он је рекао да ће Србија увек бринути о свом народу, без обзира где живи, као што брине о свим грађанима, без обзира ког су порекла, како се зову и којој нацији припадају.

У Бусијама живе углавном избегли након хрватске акције "Олуја", а поводом Међународног дана избеглица, данас је у том насељу одржана манифестација "Крајишке песме, игре и обичаји".

И поред лошег времена, у Бусијама се играло коло, чуле "ојкаче", уз такмичење у бацању камена с рамена...

Председник организационог одбора манифестације Милан Жунић захвалио је свим институцијама које су омогућиле да се одржи манифестација која је, каже, одраз крајишког идентитета.

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић рекао је да је важно да се негују традиција, обичаји, култура, корени, додајући да су корени Крајишника веома дубоки и чврсти...