Министар Ђорђевић се састао са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кајлом Скатом

Четвртак, 13 Јул 2017 |
Амбасадор је изразио саучешће поводом трагичних догађаја који су се десили, када је због насиља у породици више мајки и деце изгубило живот...

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији, Њ.Е. Кајлом Скатом.

Амбасадор је изразио саучешће поводом трагичних догађаја који су се десили, када је због насиља у породици више мајки и деце изгубило живот.

Министар Ђорђевић је тим поводом нагласио да ће он лично, уз стручне службе Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложити максималне напоре, како би се у сарадњи са другим надлежним органима – Министарством унутрашњих послова и Министарством правде нашло системско дугорочно решење за овакву врсту проблема. Такође је најавио заједнички састанак са директорима свих центара за социјални рад и представницима синдиката, у циљу свеопштег унапређења рада и проналажења модалитета превентивних активности како би се овакви и слични немили догађаји спречили.

Амбасадор Скат пренео је да је импресиониран начином функционисања прихватних центара на југу Србије, као и да је то одличан пример сарадње Владе Републике Србије и међународних хуманитарних невладиних организација, који би требало применити где год је то могуће. Имајући у виду да је Србија једна од земаља која је поднела највећи терет мигрантске кризе у Европи, Сједињене Америчке Државе ће наставити да пружају подршку Србији.

Министар Ђорђевић је представио план рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у коме инспекцијски надзор и увођење финансијске контроле представљају две кључне области. На састанку је било речи и о Споразуму о социјалном осигурању између две земље, као и о евентуалном потписивању споразума о војним меморијалима.

Као изузетно значајну област сарадње министар Ђорђевић и амбасадор Скат истакли су борбу против трговине људима. Амбасада Сједињених Америчких Држава изразила је став Владе САД да се Србији пружи пуна подршка како би се остварио значајн напредак и у тој области.

Амбасадор Скат је, у циљу стручног усавршавања запослених у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предложио америчке програме обуке, на чему се министар Ђорђевић срдачно захвалио.

Саговорници су изразили наду и спремност за даље унапређење сарадње у областима миграција, социјалног осигурања, финансијске контроле, у циљу свеукупног јачања билатералне сарадње две земље.