Министар Ђорђевић састао се са амбасадором и шефом делегације ЕУ у Републици Србији Њ. Е. Семом Фабрицијем

Петак, 08 Септембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић се састао са амбасадором и шефом делегације ЕУ у Републици Србији Њ. Е. Семом Фабрицијем.
Министар Ђорђевић истакао је да је процес прикључења Европској унији стратешки правац Републике Србије и један од најважнијих стубова спољне политике. У вези са тим Ђорђевић је уверен да ће амбасадор и шеф делегације ЕУ у Републици Србији, Сем Фабрицио, својим ауторитетом и личним залагањем, значајно допринети убрзању процеса преговора укључујући и брза отварања поглавља 2 и 19, која се односе на слободу кретања радника, социјалну политику и запошљавање, а у надлежности су овог министарства.
Шеф делегације ЕУ у Републици Србији Њ. Е. Сем Фабрици рекао је да ће се својим професионалним и личним ангажовањем залагати за унапређење сарадње,  као и да је отворен за сваку врсту подршке која је Србији потребна на њеном европском путу.
Амбасадор Сем Фабрицио нагласио је да се следећи извештај Европске комисије о напретку Србије очекује у марту 2018. године.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренуло је иницијативу да се Република Србија прикључи и Програму ЕУ за права, једнакост и држављанство и тиме Србију уврсти у ранг са земљама чланицама ЕУ.
Када је реч о мигрантској кризи, сарадња са Делегацијом ЕУ у Републици Србији ће се интензивирати у складу са потребама и ситуацијом на терену, јер ресороно министарство има и даље улогу координатора у оквиру Радне групе за решавања питања мешовитих миграционих токова.
Циљ Републике Србије је да буде део споразума који Европска комисија жели да постигне са властима Авганисана и Пакистана, о повратку и реадмисији држављана ових земаља.