Aa

Aa

Министар Ђорђевић присуствовао представљању „Беле књиге 2017“

Министар Ђорђевић присуствовао представљању „Беле књиге 2017“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић заједно са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић у име Владе говорио је на представљању „Беле књиге 2017“ Савета страних инвеститора у Србији (ФИЦ).

Министар  Ђорђевић рекао је да Србија жели да креира будућност и да ће више улагати у раднике и стварати им боље услове за рад.

„Желимо да имамо једну потпуно другачију модерну Србију, која ће моћи да предвиди где су јој тачно потребни радници и где су неопходне инвестиције, а да са тим буду упознати и инвеститори који тек долазе у Србију као и они који већ послују овде“, истакао је министар додајући да је то неопходно јер ће само тако инвеститори моћи да се ослоне на раднике у Србији, који су марљиви и вредни и којима треба посветити више пажње.

Министар је нагласио да су приоритети Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања измене и допуне закона, унапређење постојећих прописа, али и спровођење дигитализације и смањење сиве економије.

„Један од приоритета министарства, у чијој је надлежности инспекција рада, јесте да се у наредном периоду интензивира борба против рада на црно. Смањење рада на црно омогућиће свима који послују овде да буду конкурентнији, како у Србији тако и у свету. Други приоритет министарства је израда социјалних карата, које ће заправо бити плод успеха дигитализације. Њихова израда пружиће Србији, Влади, домаћим и страним инвеститорима, али и радницима потпуно другачију визију и сигурност рада“, рекао је Ђорђевић.

У свом обраћању председница Владе Ана Брнабић оценила је да је 2017. година била веома успешна и да грађани могу да буду задовољни и поносни, али да преостаје дугачак пут када је реч о спровођењу реформи.

"Имали смо  до сада најбоље резултате на ранг листи Светске банке Дуинг бизнис пошто смо на 43. месту од 190 земаља. То је трећа година заредом да унапређујемо своју позицију на овој ранг листи и то је показатељ да спроводимо реформе. Напредовали смо и за 12 места на Глобалној листи конкуретности Светског економског форума", нагласила је Брнабић и додала да је Светска банка прогласила Србију бројем један у Југоисточној Европи према критеријумима имплементације реформи.

Према речима председнице Управног одбора ФИЦ-а Јане Михајлове, Србија треба да спроведе додатне структурне реформе, иако БДП расте, фискална консолидација је у току, запошљавање у приватном сектору је побољшано, што су значајни сигнали за нове инвеститоре.

"Савет очекује да заједничка Радна група основана са Владом постане механизам за убразање реформи са два циља, да се убрза усклађивање закона са регулативама ЕУ и да се побољша примена закона", истакла је Михајлова и додала да је на иницијативу председника Србије Александра Вучића у јануару формирана ова Радна група како би дијалог са Владом постао конструктивнији.

Савет страних инвеститора у Србији сваке године, почевши од 2003, објављује ову публикацију, која представља свеобухватну слику пословне климе у Србији. У њој су су дате препоруке за унапређење пословне климе у Србији, приоритети у економској политици и предлози за побољшање услова пословања.

Представљању „Беле књиге 2017“ присуствовали су и министар приреде Горан Кнежевић, потпредседница УО ФИЦ-а и директорка Теленора Ингеборг Офстхус и члан УО ФИЦ-а и регионални директор за развој за Југоисточну Европу компаније Икеа Србија Владислав Лалић.