Министар Ђорђевић отворио је конференцију o Информационо-комуникационим технологијама

Уторак, 10 Октобар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је конференцију „Заједничко деловање ради решавања проблема недостатка вештина - случај сектора информационо-комуникационих технологија" у Научно - технолошком парку у Београду.

Министар Ђорђевић подсетио је да су у мандату претходне Владе Републике Србије, којом је председавао Александар Вучић, као и у експозеу рада садашње Владе, дефинисани значајни задаци у области дигитализације у циљу побољшања стандарда и квалитета живота грађана Србије.

„Процес дигитализације је препознат као најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста. Оно што сада урадимо на пољу дигитализације, одредиће место Србије на светској мапи у годинама и деценијама које долазе“, нагласио је министар.

Ђорђевић је рекао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања жели да социјалну заштиту циљано организује на квалитетнији начин.

„По први пут у Србији ћемо увести интегрисани систем израде социјалних карата кроз повезивање већег броја различитих институција, чиме ћемо омогућити праведнију расподелу материјалних давања, тако што ће социјалну помоћ добијати они корисници којима је та помоћ заиста и потребна, а спречићемо евентуалне злоупотребе и уштедећемо на буџету", истакао је министар Ђорђевић.

У Сектору за рад и запошљавање препознат је јаз између понуде и потражње за ИТ стручњацима, тако да је, захваљујући преквалификацији већ 100 људи оспособљено за рад у овој области, а путем Националне службе за запошљавање Министарство наставља тај тренд и издваја средства за оспособљавање још 900 људи.

"Само у овој години 1.000 особа ће бити преквалификовано у ИТ стручњаке и обзиром на потребе тржишта, извесно је да ће свих 1.000 потом добити посао", рекао је министар и додао да ће то допринети смањењу стопе незапослености.

На конференцији су приказани међународни и домаћи механизми за решавање недостатка вештина у ИКТ сектору, а представљен је и Савет за иновативно предузетништво и информационе технологије. Овај Савет представља тело за изградњу партнерства за развој ИКТ вештина на основу анализе потреба за ИКТ вештинама и анализе институционалне сарадње спроведене у Војводини.