Aa

Aa

Министар Ђорђевић на промоцији зборника радова „Жене, мир и безбедност – родна анализа 2010 – 2015“

Министар Ђорђевић на промоцији зборника радова „Жене, мир и безбедност – родна анализа 2010 – 2015“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална Зоран Ђорђевић, као аутор предговора и бивши министар одбране, присуствовао је промоцији тематског зборника радова „Жене, мир и безбедност – родна анализа 2010 – 2015“ на штанду медија центра „Одбрана“ на сајму књига.

 

На отварању скупа министар Ђорђевић цитирао је речи Маргарет Тачер:

„У политици, ако хоћеш да се нешто каже, питај мушкарца. Ако хоћеш да се нешто направи, питај жену“.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је овај зборник радова посвећен презентацији искустава и резултата примене родне анализе у Министараству одбране и Војсци Србије, али и у систему безбедности и представља један од пионирских радова који се код нас баве методама родне анализе и резултатима њене примене.

 

„Овај зборник радова биће посебно важан као својеврстан приручник за сповођење родне анализе, када буде усвојен Закон о родној равноправности на чијој изради раде стручњаци у Министарству на чијем сам челу, јер ће се тада обевезе спровођења родне анализе односити и на све органе државне управе“, нагласио је министар.

 

Министар Ђорђевић је такође и први председник Политичког савета Владе за спровођење Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета за безбедност Уједињених нација Жене, мир, безбедност у Републици  Србији (2010-2015).

 

„Република Србија, као потенцијална чланица Европске уније, приликом израде свог плана узела је у разматрање и садржај Стратегије ЕУ за равноправност жена и мушкараца 2010-2015. године и Плана активности за спровођење Стратегије ЕУ за равноправност жена и мушкараца 2010 – 2015. године, што је било веома напредно јер је наш план писан када и поменута европска документа“, истакао је Ђорђевић.

 

На промоцији зборника, поред министра Ђорђевића говориле су уредница и ауторка др Биљана Стојковић, ауторка пук. др Снежана Васић, ауторка доц. др Ксенија Ђурић Атанасиевски као и рецензеткиње ван.проф. др Јованка Шарановић и научна саветница др Зорица Мршевић.