Гојковић и Ђорђевић: Закон о родној равноправности да буде примењив

Субота, 09 Септембар 2017 |

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас су на састанку у Скупштини Србије анализирали нацрт закона о родној равноправности, о коме се последњих дана спекулисало у јавности.

Министар, који је на позив председнице Народне скупштине дошао на састанак, упознао је председницу Парламента са током израде закона из области родне равноправности и рекао да ће закон, који ће након израде Влада Републике Србије упутити Народној скупштини, бити модеран и примењив.

Гојковић и Ђорђевић су се сагласили да је највећи проблем постојећег нацрта закона непримењивост многих одредаба, на шта су надлежном министру скренули пажњу Унија послодаваца Србије, синдикати, као и представници цивилног сектора.

Председница Народне скупштине и министар Ђорђевић закључили су да је важно да Министарство обавештава Народну скупштину о свим фазама поступка предлагања закона, као и да ће закон од стране Владе Републике Србије Парламенту бити предложен у редовном поступку и да ће народни посланици имати довољно времена, као и јавност да се упознају са одредбама овог важног закона и да сарађују на евентуалном побољшању законских решења путем подношења амандмана.

Гојковић и Ђорђевић су се сложили да је неопходно да закон који је изузетно важан за равноправност жена и мушкараца у Србији буде донет уз свеобухватан друштвени консензус и пре свега да буде примењив у пракси, а не само да остане „мртво слово на папиру“.