Aa

Aa

Гледамо унапред, учимо уназад

Гледамо унапред, учимо уназад

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обратио се учесницима 18. Економског самита Србије под називом "Изазов инклузивног раста", на панелу о “Борби против сиромаштва и неједнакости” цитирајући речи председника Републике Србије Александра Вучића:“ Гледамо унапред, учимо уназад".

 

Ђорђевић  је рекао да су ова Влада и председник Александар Вучић успели да економски "преживљавајуће" трансформишу у "развојно динамично" стање, и зато Србија данас има нову политичку, економску и социјалну димензију развоја.

 

“И поред изузетних резултата које је Србија постигла, следе даље реформе, јер још нису до краја спроведене суштинске реформе, као што је стурктурна реформа јавних предузећа и преиспитивање стварне потребе постојања великог броја државних агенција и институција уведених током претходног режима”, нагласио је Ђорђевић.

 

Циљ увођења електронске управе, централног регистра становништва и електронског система социјалних карата је стварање снажног механизма за спровођење владине политике нулте толеранције према злоупотребама и чврсте намера да осетљиве категорије добију законску помоћ без обзира да ли крајњи корисници знају да на њу имају право или не.

 

Он је истакао да су се реформски процеси у Србији претходних деценија одвијали у непредвидивим геополитичким променама и ратовима, које су створиле велики јаз између богатих и сиромашних.

 

„Почетком 21. века политика у којој су се одвијали реформски процеси довела је до уништвања привреде, рекордне стопе незапослености, раста сиромаштва, криминала, корупције, неуспешне приватизације“, рекао је Ђорђевић и додао да и поред таквог стања, Србија данас има рекордан пад незапослености, који износи испод 12 одсто, а тај проценат наставља да пада.

 

Данас је Србија, како наводи министар, боље место за живот и инвестирање, а томе је допринела, боља наплата пореза, штедња, фискална дисциплина, стварање повољних услова за инвеститоре, отварање нових радних места, пад незапослености, давање концесија путем јавно-приватног партнерства.

 

"Равноправност и једнаки услови кључни су за напредак друштва", оценио је Ђорђевић и додао да је циљ Владе Републике Србије нулта толеранција према сиромаштву и сваке врсте неједнакости.

 

Будућност је, истиче Ђорђевић, у едукацији нових знања, јер је образована радна снага најважнији привредни ресурс, те ће држава још више улагати у иновативно предузетништво, а од великих компанија тражити више помоћи за друштво.

 

"Ниједна одговорна власт не жели да се њени грађани суочавају са егзистиционалним проблемим. Још увек радимо на решавању многих проблема, а економска привреда се коначно мења у корист Србије, што доказује спољнотрговински биланс Србије који са већином земаља бележи суфицит, док је од 2006. до 2015. бележио дефицит", нагласио је Ђорђевић.

 

Према речима министра Ђорђевића, развијена Србија не треба да буде на приватизацији, већ на управљачком менаџменту који ће привреду водити у корист предузећа, запослених, њихових влансика, државе, грађана и целог друштва, али и на приливима страног капитала и јачања међународне позиције националне економије.

 

"Целокупна економија може да се сведе на једну лекцију, односно једну реченицу: Уметност економије не састоји се само у сагледавању тренутних или дугорочних ефеката креиране политике већ и последица које се рефлектују на целокупно становништво“, поручио је Ђорђевић.

ЗХВАЛНИЦА : Thank you letter to Minister Zoran Djordjevic