Влада предложила повећање минималне цене рада од 8,6 одсто

Понедељак, 10. Септембар 2018

На данашњој седници Социјално-економског савета Републике Србије (СЕС), којој је присуствовала и председница Владе Србије Ана Брнабић, није постигнут договор о минималној цени рада по сату, након што су синдикати одбили предлог Владе и послодаваца да она буде повећана за 8,6 одсто, и да износи 155 динара.   На конференцији за новинаре чланова Социјално-економског савета речено је да су синдикати тражили да то повећање буде 10 одсто, као и то да ће повећање минималне зараде пратити… опширније »

Министар Ђорђевић и амбасадор Француске о обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата

Петак, 07. Септембар 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о заједничком обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата и откривању реконструисаног Споменика захвалности Француској.   Министар Ђорђевић истакао је да је Србија захвална Француској што јој је пружила подршку у најтежим тренуцима и да ће настојати да пријатељске односе, који постоје и пре периода Првог светског рата, чува и поштује.… опширније »

Влада усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о ПИО

Четвртак, 06. Септембар 2018

Београд, 6. септембар 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО), којим ће између осталог, као што је обећано, бити укинут Закон о смањењу пензија најкасније 30. септембра 2018. године.   Међу бројним изменама Закона о ПИО кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увећањем.  Доспеле, а неисплаћене… опширније »

Министар Ђорђевић на отварању регионалног центра Банке Поштанске штедионице

Четвртак, 06. Септембар 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуство је отварању регионалног центра Банке Поштанске штедионице у оквиру којег послују филијале Београд, Ваљево, Смедерево и Шабац, а уједно и 171. експозитуру Банке.   Министар Ђорђевић рекао је да је Банка Поштанска штедионица дуги низ година партнер Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јер се различите исплате социјалних давања, коју прима више од 450.000 корисника месечно… опширније »

Саопштење за јавност - Исправка списка нерегистрованих субјеката и послодавца код којих су затечена лица на раду „на црно“

Четвртак, 06. Септембар 2018

У току појачаних ванредних инспекцијских надзора на градилиштима 1. септембра 2018. године инспектори рада су затекли 16 регистрованих послодаваца који инспекторима рада нису ставили на увид уговоре о раду и пријаве на обавезно социјално осигурање за лица затечена на раду.   Како је у складу са одредбом члана 35. Закона о раду, послодавац дужан да уговор о раду или други уговор у складу са Законом о раду или њихову копију држи на месту где запослени ради, у моменту вршења надзора… опширније »

Пет кривичних пријава на градилишту

Четвртак, 06. Септембар 2018

Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања написала је пет кривичних пријава са комплетном документацијом, једну прекршајну пријаву и усмену забрану, након спроведеног надзора поводом смртне повреде на раду лица Н. Т. која се догодила 29.08.2018. године на градилишту у Београду, ул. Кнеза Милоша.   Кривичне пријаве биће предате надлежним органима против:   1.Србе Драгишића, предузетника и оснивача предузетничке радње „Анкер бау“… опширније »

Строже казне за послодавце који раде на црно

Понедељак, 03. Септембар 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са начелницима Инспектората за рад са територије Републике Србије и инспекторима рада из Београда где је наложио да раде ригорозније и заложе се за оштрије казне, како би се спречио рад на црно и кршење закона.   Овом приликом министар је истакао да ће списак свих оних послодаваца, за које се утврди да су радили на црно, бити објављен на сајту Министарства како би сви знали ко су ти који… опширније »

Сва деца морају да имају најбоље услове за образовање и одрастање

Понедељак, 03. Септембар 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад посетили су ОШ „Сремски фронт“ у Моловину поводом почетка школске године и церемоније званичног отварања реконструисаног објеката ове установе.   Министар Ђорђевић захвалио је амбасадору Норвешке и „Групи 484“ на подршци и додао да ће Влада Србије наставити да помаже образованим установама у нашој земљи, јер деца морају да имају… опширније »

Више средстава за особе са инвалидитетом и у наредној години

Петак, 31. Август 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са представницима 52 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у Републици Србији, где је најавио повећање буџета за подршку предузећима за 2019. годину и доношење Правилника којим ће се ближе дефинисати додела средстава државне помоћи путем јавних позива за побољшање услова рада у предузећима.   Ђорђевић је, као што је почетком године обећао, нагласио да настоји да… опширније »

Информација о инспекцијском надзору поводом смртне повреде на раду на градилишту изградње стамбено-пословног објекта у Београду

Среда, 29. Август 2018

Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање, борачкa и социјалнa питања, по информацији да је дана 29. августа 2018. године дошло до затрпавања радника на градилишту изградње стамбено-пословног објекта у Београду између улица Кнеза Милоша, Војводе Миленка и Сарајевске, одмах је изашла на лице места и започела инспекцијски надзор.   Утврђено је да  је приликом обрушавања зида затрпан радник Т. Н. (58), који је услед задобијених повреда смртно страдао.… опширније »