18. мај – Дан сећања на убијене жене, жртве насиља

Петак, 18. Мај 2018

Влада Републике Србије је прошле године донела Закључак да се 18. мај прогласи за Дан сећања на убијене жене, жртве насиља. Од почетка 2018. годне, како показује статистика, већ 18 жена је смртно страдало од својих партнера или у оквиру породице или домаћинства.   Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава деловање центара за социјални рад, који се свакодневно сусрећу и континуирано раде на спречавању насиља над женама и насиља у породици. Само у 2017.… опширније »

Особе са инвалидитетом у Србији морају да имају једнаке могућности као и особе без инвалидитета

Четвртак, 17. Мај 2018

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Националну конференцију под називом „10 година од ступања на снагу конвенције УН о правима особа са инвалидитетом – пут ка пуној промени“ и изјавио да Министарство, када је у питању унапређење положаја и заштита права особа са инвалидитетом, посебан акценат ставља на гарантовање равноправности особа са инвалидитетом, на недискриминацију и њихово пуно учешће у друштву.   „Наш… опширније »

Потписан Споразум о сарадњи са Црвеним крстом

Среда, 16. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је Споразум о сарадњи за 2018. годину у вредности од близу 500 милиона динара са генералним секретаром Црвеног крста Весном Миленовић, којим ће се омогућити помоћ најугроженијем становништву у Србији.   „Министарство рада је и ове године, закључком Владе, определило значајна средстава за подршку народним кухињама и социјално најугроженијим породицама у 125 средина у Србији. Породичне пакете хране… опширније »

Министар Зоран Ђорђевић састао се са отправником послова Македоније у Србији Васком Грковим

Среда, 16. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са отправником послова у Амбасади Републике Македоније Васком Грковим, о темама из надлежности Министарства и могућностима унапређења даље сарадње.   Министар Ђорђевић истакао је важност напредовања билатералних односа две земље на свим пољима од заједничког интереса.   На састанку је било речи о плановима унапређењa будуће сарадње, нарочито у области пензијског и инвалидског осигурања, као и… опширније »

Министар Ђорђевић на изложби „Дијанина деца“

Уторак, 15. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је отварању изложбе „Дијанина деца“ у Великој галерији Дома Војске Србије посвећену највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. Дијана Будисављевић спасила је од сигурне смрти више од 7.500 српских девојчица и дечака из концентрационог логора Јасеновац у Независној држави Хрватској. На изложби су презентоване документарне фотографије, транспортне листе… опширније »

Министар Ђорђевић разговарао о обнови српских војних гробаља у Грчкој

Уторак, 15. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са опуномоћеним министром за економско-трговинске односе у амбасади Грчке Ламбисом Коуналакисом о темама из надлежности министарства, посебно када је  реч о очувању ратних војних меморијала.   Министар Ђорђевић истакао је значај српских меморијала ,,Зејтинлик“ у Солуну, на Кајмакчалану и Крфу. На састанку је било речи о плановима за одржавање и обнову наших меморијала, а једна од тема… опширније »

Министар Ђорђевић честитао Рамазан свим верницима исламске вероисповести

Уторак, 15. Мај 2018

Поводом наступајућег благословљеног месеца Рамазана свим верницима исламске вероисповести  желим да овај месец поста, јасних мисли и добрих дела, допринесе јачању међусобног уважавања, толеранције и суживота народа, вера и култура, као што нам налаже наша вишевековна традиција на овим нашим заједничким просторима. Честитам вам и желим да испостите у миру, добром здрављу и сваком Божјем благостању, заједно са вашим породицама, пријатељима и комшијама. Нека вам је Мубарек Олсун месец… опширније »

Министар Ђорђевић представио ММФ-у резултате рада и приоритете Министарства

Петак, 11. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са делегацијом Међународног монетарног фонда, предвођеном шефом Мисије Џејмсом Руфом и представио приоритете и планове рада Министарства као и постигнуте резултате у протеклих годину дана.   „Смањење стопе незапослености кроз прекфалификацију према потребама тржита рада, задржавање младих, пројекат „Реци Не раду на црно“ у циљу сузбијања сиве економије који ће имати и… опширније »

Наставак изузетне сарадње са међународним институцијама у области миграција

Петак, 11. Мај 2018

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је конференцију „10. годишњица од успостављања националног система азила у Републици Србији и наредни кораци“ и изјавио да је нови Закон о азилу и привременој заштити садржи велики број одредби које имају за циљ успостављање ефикаснијег поступка азила и виши степен заштите лица која траже међународну заштиту у Републици Србији.   „Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална… опширније »

Одржана свечана академија поводом Дана победе над фашизмом

Четвртак, 10. Мај 2018

На свечаној академији одржаној поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обратио се присутнима, а његов говор преносимо у целости: „Данас, као што сви знамо, свечано обележавамо Дан победе над фашизмом, у знак сећања на капитулацију нацистичке Немачке 9. маја 1945. године. Са тим датумом коинцидира и 9. мај 1950. године,  односно предлог „Шуманове декларације“, документа који… опширније »