Ministarstvo nastavlja aktivno da pomaže afirmisanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Petak, 06 Jul 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je na Regionalnoj godišnjoj konferenciji za rukovodioce agencija za mirno rešavanje radnih sporova i istakao da je Ministarstvo u proteklih godinu dana aktivno radilo na tome da Agencija dobije na značaju i postane vidljivija u društvu.

 

Kako navodi ministar, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u prethodnom periodu imalo veoma intenzivnu normativnu aktivnost sa željom da unapredi rad Agencije i proširi njene nadležnosti.

 

„Nedavno je u Skupštini usvojen set zakona, a među njima su usvojene i izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova kojima se znatno proširila nadležnost Agencije i osnažio institut mirnog rešavanja radnih sporova“, rekao je ministar i dodao da će se i sledećom izmenom i dopunom Zakona o radu, 2020. godine, dodatno unaprediti njen rad.

 

Prema rečima ministra, osnovni zadatak Agencije jeste preuzimanje odgovornosti za obezbeđivanje efikasnog, dostupnog i besplatnog pristupa pravdi zaposlenima kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju.

 

„Vlada Srbije i Ministarstvo žele da podstaknu zaposlene da budu mnogo aktivniji i da otvoreno govore o problemima sa kojima se suočavaju prilikom zapošljavanja ili na radnom mestu, kao i da povećaju odgovornost i svest poslodavaca o poštovanju prava zaposlenih“, istakao je ministar.

 

Đorđević je naglasio značaj tripatitnog socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata u interesu svih socijalnih partnera.

 

„Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima vodeću ulogu u procesu harmonizacije odnosa na relaciji zaposleni – poslodavac – država, kao jedina specijalizovana institucija za radno-pravne sporove“, izjavio je ministar Đorđević i dodao da kao takva ima punu podršku Ministarstva i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Ministar je zahvalio miriteljima i arbitrima na dosadašnjim uspesima u radu i naporima koje ulažu u afirmisanje i vidljivost instituta mirnog rešavanja sporova.