Ministar Đorđević se sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skatom

Četvrtak, 13 Jul 2017 |
Ambasador je izrazio saučešće povodom tragičnih događaja koji su se desili, kada je zbog nasilja u porodici više majki i dece izgubilo život...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Nj.E. Kajlom Skatom.

Ambasador je izrazio saučešće povodom tragičnih događaja koji su se desili, kada je zbog nasilja u porodici više majki i dece izgubilo život.

Ministar Đorđević je tim povodom naglasio da će on lično, uz stručne službe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložiti maksimalne napore, kako bi se u saradnji sa drugim nadležnim organima – Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom pravde našlo sistemsko dugoročno rešenje za ovakvu vrstu problema. Takođe je najavio zajednički sastanak sa direktorima svih centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata, u cilju sveopšteg unapređenja rada i pronalaženja modaliteta preventivnih aktivnosti kako bi se ovakvi i slični nemili događaji sprečili.

Ambasador Skat preneo je da je impresioniran načinom funkcionisanja prihvatnih centara na jugu Srbije, kao i da je to odličan primer saradnje Vlade Republike Srbije i međunarodnih humanitarnih nevladinih organizacija, koji bi trebalo primeniti gde god je to moguće. Imajući u vidu da je Srbija jedna od zemalja koja je podnela najveći teret migrantske krize u Evropi, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pružaju podršku Srbiji.

Ministar Đorđević je predstavio plan rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kome inspekcijski nadzor i uvođenje finansijske kontrole predstavljaju dve ključne oblasti. Na sastanku je bilo reči i o Sporazumu o socijalnom osiguranju između dve zemlje, kao i o eventualnom potpisivanju sporazuma o vojnim memorijalima.

Kao izuzetno značajnu oblast saradnje ministar Đorđević i ambasador Skat istakli su borbu protiv trgovine ljudima. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izrazila je stav Vlade SAD da se Srbiji pruži puna podrška kako bi se ostvario značajn napredak i u toj oblasti.

Ambasador Skat je, u cilju stručnog usavršavanja zaposlenih u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predložio američke programe obuke, na čemu se ministar Đorđević srdačno zahvalio.

Sagovornici su izrazili nadu i spremnost za dalje unapređenje saradnje u oblastima migracija, socijalnog osiguranja, finansijske kontrole, u cilju sveukupnog jačanja bilateralne saradnje dve zemlje.