Đorđević: „Prava radnika su naša obaveza“

Utorak, 05 Jun 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom nedavnih špekulacijama o problema radnika u fabrici Kajzen, rekao je za medije da će se boriti za radnička prava koja su za njega Sveto pismo.

 

„Mi ne razlikujemo privatne od državnih institucija. Ne razlikujemo domaće i strano, za nas postoji samo zakon. Imao sam  razgovor sa turskim investitorima i rekao sam nešto što se nekima od njih možda ne sviđa, ali Republika Srbija, Ministarstvo za rad i ja lično kao ministar, moramo da se borimo se za sva radnička prava u skladu sa zakonom“, rekao je  ministar Đorđević.

 

Ministar je istakao da niko nije povlašćen, i da su prava i obaveza i poslodavaca i radnika da poštuju zakon.

U vezi sa pritužbama na uslove rada u firmi Kajzen, Đorđević je rekao da je sve rešeno.

„Inspekcija je bila na terenu, a poslodavac kažnjen“, istakao je ministar.

 

Đorđević je objasnio da je neophodno da se radnici obrate nadležnim institucijama, u slučaju da imaju problem, u trenutku dok su još u radnom odnosu.

 

„Morate da nam kažete sve dok još radite u firmi i dok firma radi, jer posle bude najčešće kasno“, istakao je ministar.

 

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije radi sve da se takve stvari, kao što su trgovina ljudi i kršenje radničkih prava ne događaju.

 

„Sigurno će ih biti, ali naša dužnost je da sprečimo to. Kada se pravi ugovorna obaveza postavljaju se uslovi pod kojima radnik želi da radi kod poslodavca. Obligacija se pravi između radnika i poslodavca,a  oni svojevoljno stavljaju potpis. Naša dužnost je da kreiramo bolja radna mesta i bolje uslove rada i ambijent, da domaći bruto proizvod bude veći, da raste kreditni rejting, a svi ostali uslovi kada je u pitanju privreda su na visokom nivou. Kao zemlja napredujemo iz dana u dana i to će stvoriti mogućnosti da se stvore uslovi za povećanje plata, a tako se poboljšavaju i uslove rada za naše radnike“, objasnio je Đorđević.