18. maj – Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

Petak, 18. Maj 2018

Vlada Republike Srbije je prošle godine donela Zaključak da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja. Od početka 2018. godne, kako pokazuje statistika, već 18 žena je smrtno stradalo od svojih partnera ili u okviru porodice ili domaćinstva.   Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava delovanje centara za socijalni rad, koji se svakodnevno susreću i kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Samo u 2017.… opširnije »

Osobe sa invaliditetom u Srbiji moraju da imaju jednake mogućnosti kao i osobe bez invaliditeta

Četvrtak, 17. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je Nacionalnu konferenciju pod nazivom „10 godina od stupanja na snagu konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom – put ka punoj promeni“ i izjavio da Ministarstvo, kada je u pitanju unapređenje položaja i zaštita prava osoba sa invaliditetom, poseban akcenat stavlja na garantovanje ravnopravnosti osoba sa invaliditetom, na nediskriminaciju i njihovo puno učešće u društvu.   „Naš… opširnije »

Potpisan Sporazum o saradnji sa Crvenim krstom

Sreda, 16. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je Sporazum o saradnji za 2018. godinu u vrednosti od blizu 500 miliona dinara sa generalnim sekretarom Crvenog krsta Vesnom Milenović, kojim će se omogućiti pomoć najugroženijem stanovništvu u Srbiji.   „Ministarstvo rada je i ove godine, zaključkom Vlade, opredelilo značajna sredstava za podršku narodnim kuhinjama i socijalno najugroženijim porodicama u 125 sredina u Srbiji. Porodične pakete hrane… opširnije »

Ministar Zoran Đorđević sastao se sa otpravnikom poslova Makedonije u Srbiji Vaskom Grkovim

Sreda, 16. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa otpravnikom poslova u Ambasadi Republike Makedonije Vaskom Grkovim, o temama iz nadležnosti Ministarstva i mogućnostima unapređenja dalje saradnje.   Ministar Đorđević istakao je važnost napredovanja bilateralnih odnosa dve zemlje na svim poljima od zajedničkog interesa.   Na sastanku je bilo reči o planovima unapređenja buduće saradnje, naročito u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i… opširnije »

Ministar Đorđević na izložbi „Dijanina deca“

Utorak, 15. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je otvaranju izložbe „Dijanina deca“ u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije posvećenu najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata. Dijana Budisavljević spasila je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Na izložbi su prezentovane dokumentarne fotografije, transportne liste… opširnije »

Ministar Đorđević razgovarao o obnovi srpskih vojnih grobalja u Grčkoj

Utorak, 15. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa opunomoćenim ministrom za ekonomsko-trgovinske odnose u ambasadi Grčke Lambisom Kounalakisom o temama iz nadležnosti ministarstva, posebno kada je  reč o očuvanju ratnih vojnih memorijala.   Ministar Đorđević istakao je značaj srpskih memorijala ,,Zejtinlik“ u Solunu, na Kajmakčalanu i Krfu. Na sastanku je bilo reči o planovima za održavanje i obnovu naših memorijala, a jedna od tema… opširnije »

Ministar Đorđević čestitao Ramazan svim vernicima islamske veroispovesti

Utorak, 15. Maj 2018

Povodom nastupajućeg blagoslovljenog meseca Ramazana svim vernicima islamske veroispovesti  želim da ovaj mesec posta, jasnih misli i dobrih dela, doprinese jačanju međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota naroda, vera i kultura, kao što nam nalaže naša viševekovna tradicija na ovim našim zajedničkim prostorima. Čestitam vam i želim da ispostite u miru, dobrom zdravlju i svakom Božjem blagostanju, zajedno sa vašim porodicama, prijateljima i komšijama. Neka vam je Mubarek Olsun mesec… opširnije »

Ministar Đorđević predstavio MMF-u rezultate rada i prioritete Ministarstva

Petak, 11. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenom šefom Misije Džejmsom Rufom i predstavio prioritete i planove rada Ministarstva kao i postignute rezultate u proteklih godinu dana.   „Smanjenje stope nezaposlenosti kroz prekfalifikaciju prema potrebama tržita rada, zadržavanje mladih, projekat „Reci Ne radu na crno“ u cilju suzbijanja sive ekonomije koji će imati i… opširnije »

Nastavak izuzetne saradnje sa međunarodnim institucijama u oblasti migracija

Petak, 11. Maj 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je konferenciju „10. godišnjica od uspostavljanja nacionalnog sistema azila u Republici Srbiji i naredni koraci“ i izjavio da je novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti sadrži veliki broj odredbi koje imaju za cilj uspostavljanje efikasnijeg postupka azila i viši stepen zaštite lica koja traže međunarodnu zaštitu u Republici Srbiji.   „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna… opširnije »

Održana svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom

Četvrtak, 10. Maj 2018

Na svečanoj akademiji održanoj povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obratio se prisutnima, a njegov govor prenosimo u celosti: „Danas, kao što svi znamo, svečano obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na kapitulaciju nacističke Nemačke 9. maja 1945. godine. Sa tim datumom koincidira i 9. maj 1950. godine,  odnosno predlog „Šumanove deklaracije“, dokumenta koji… opširnije »